Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп е против нови ограничения в търговията с Китай

Доналд Тръмп, президент на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви във вторник, че е против предложените нови ограничения в търговията с Китай и заяви, че националната сигурност не може да се използва като "извинение", за да затрудни чуждите държави да купуват американски продукти.

Днешната поредица от негови туитове е очевидна препратка към съобщения през уикенда, че правителството на САЩ обмисля дали да блокира американската компания General Electric Co да продължи да доставя двигатели за нов китайски пътнически самолет. Според същата информация Вашингтон обмисля и ограничения за други американски компоненти за китайски търговски самолети, като системите за управление на полети, произвеждани от американската компания Honeywell International Inc.

Всички тези предложения за евентуалното противодействие на продажбата на американски части и стоки за авиационната индустрия на Китай бяха във връзка с притеснения, дали те могат да подпомогнат създаването на сериозен конкурент на американския самолетостроител Boeing Co и дали могат да увеличат китайските военни способности.

"Съединените щати не могат и няма да станат толкова трудно място по отношение на купуването на наши продукти от чужди държави, използвайки включително извинението, че това е свързано с националната сигурност и че нашите компании ще бъдат принудени да се откажат да станат конкурентоспособни", написа Тръмп в Туитър.

"Ние искаме да продаваме продукти и стоки в Китай и други страни. Става въпроса за търговия. Ние не искаме да направим невъзможно да се прави бизнес с нас. Това ще означава само, че поръчките ще отидат на друго място. Като например, искам Китай да купи нашите реактивни двигатели, които са най-добрите в света", написа още президентът на САЩ.

Коментирайки възможността САЩ да наложат нови търговски ограничения на Китай, Тръмп настоя, че решението ще бъде "нелепо", тъй като той "желае да се прави лесно бизнес със САЩ, а не трудно".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна