Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Емилия Занкина: В България има тенденция за концентриране на властта в личности

Емилия Занкина
Снимка: Ани Петрова

Емилия Занкина ще ръководи италианския филиал на Американския университет "Темпъл" в Рим от 1 май 2020 година. Тя беше първи заместник-ректор по академичната дейност в Американския университет в България, заемаше позицията на помощник-директор в Центъра за източноевропейски изследвания в Питсбъргския университет.

В България до известна степен има тенденция за отслабване ролята на институциите и концентриране на властта в личности, заяви проф. Занкина пред БНР.

"Това разбира се никога не води до нищо добро, защото една демокрация не зависи от личности, колкото силни и добри да са те, зависи от институции. В по-дългосрочен план не съм толкова песимистично настроена, защото тези процеси винаги са циклични и винаги има и обратни сили, които действат. Ето виждаме, че негативните тенденции в институциите водят до едно по-активно гражданско общество, което аз забелязвам последните години", каза тя в предаването "Хоризонт до обед".

Демократичните ценности трябва да се отстояват всеки ден, според Занкина.

"В дългосрочен план много хора и моите колеги, които изследват популизма правят паралели между днес и 1933 година, но също знаем, че и това е свършило".

През 1933 година Адолф Хитлер печели изборите в Германия и тогава започва процес на авторитарни и антидемократични процеси.

Много е важно да се борим с дезинформацията. Много е важно да образоваме децата в граждански ценности, което да започне още в детската градина. Много е важно да гласуваме, изтъкна Занкина.

Нова тенденция за България е концепцията за продължаващо образование през целия живот.

"Това, което виждаме е, че хората, които завършат образованието си след 5, 10 години вече познанията им са неадекватни и те трябва да се актуализират. И това не е проблем, това е изключително нормално в тази бързо променяща се среда, но значи, че ние трябва първо да култивираме в младите хора умението и желанието да учат. И да могат да го вършат независимо дали са в институция или не", допълни проф. Емилия Занкина.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени