Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Евгений Дайнов: Управляващите изкормиха институциите

Снимка: БГНЕС

"Управляващите нямат инструмент да управляват, защото изкормиха институциите". Това каза пред БНР проф. Евгений Дайнов. Според него институциите са превърнати от управляващите във фирми за обслужване на частни интереси и дори и да искат да управляват - не могат:

"Това, което остава да правят, е да се влачат по корем до края на мандата, което е висшата цел", коментира той.

По думите му всички партии в този парламент са опитомени и са съюзници на ГЕРБ, а в обществото има недоволство и съпротива, но няма усещането, "че е възможно да бъдат премахнати и заменени с нещо по-конструктивно".

Проф. Дайнов коментира в предаването "12+3", че не трябва да се подценява общественото недоволство и т.нар."мъртво вълнение", но посочи, че опозиционната партия "БСП титанично се излага в своята неспособност да бъде алтернатива".

"Разделение на властите няма, всички бяха приобщени от Бойко Борисов. Само една власт остана извън кокошарника - това е президентската власт. Няма начин двете власти (премиер и президент - бел.ред.) да не влязат в конфликт, защото това е единственото разделение на властите и там се събира цялото напрежение, което броди из обществото, и което се опитва да бъде представено чрез президента", заяви Евгений Дайнов.

Политологът коментира дейността на главния прокурор Иван Гешев с думите: "той не е на полето на правото, той е напълно на полето на политиката".

По думите му Гешев продължава линията на Сотир Цацаров да изземва власт от обезвластените институции в държавата: "Гешев е един от най-мощните, може би вече най-мощният политически играч. Той има властта да взема решения, които влияят на всеки един гражданин на страната. Той има повече правомощия от министър-председателя, да не говорим колко повече от президента. Той е човекът, който успява да превръща събраната на едно място власт в своя", заключи Дайнов и припомни, че от 2014-а година той е предупреждавал, че прокуратурата ще започне да акумулира политическа власт.

Според политолога Гешев е произведен като самостоятелен играч от събрали се на едно място интереси. 

За партията на Слави Трифонов проф. Дайнов коментира, че такива популистки проекти винаги влизат в парламента, но той няма политически нюх.

Интервюто на Петър Волгин с Евгений Дайнов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.