Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спелеолози и жители на Орешец бранят пещера от близка кариера

Най-дългата пещера в Северозапада и добив на инертни материали се засичат в зона от мрежата Натура

Башовишки печ
Снимка: http://www.vidin-online.com/

Българското пещерно дружество огласи своята тревога за съдбата на пещерата Башовишки печ край гара Орешец, Видинско заради подновяване на работата на близка кариера за инертни материали.

Ако българските институции останат глухи за проблема, пещерняците се заканват сигналът им да стигне до Брюксел.

Най-дългата пещера в Северозапада - Башовишки печ, е поредица от труднопроходими сифони и огромни зали, в които може да се побере църква с размерите на видинската катедрала „Свети Димитър”, разказват спелеолози. Разделена е на две галерии с обща дължина около 4,5 километра.

Един от хората, които са прониквали най-дълбоко в недокрай картираната пещера, е проф. Петър Берон. На негово име са наречени неизвестните доскоро за науката малки насекоми - Бероникус, които се срещат само в пещерата Башовишки печ.

След среща в МОСВ през 2014 година пещерняците са получили уверения, че ще бъдат взети всички предупредителни мерки пещерата да не бъде засегната в резултат на извършвания наблизо добив.

Заради работа на същата кариера преди години в селото се вдигнаха на протест. Опасенията на хората там сега са за евентуално замърсяване на въздуха.

Засега местните жители не искат да се спира работата на концесионера, но настояват стриктно да се спазват нормите за опазване на природата.

Край кариерата в землището на гара Орешец вече се струпва техника. „Най-късно април-май ще започне да работи“, предполага кметът Юлиян Симеонов. „Най-вероятно ще се добиват материали за пътя, който ще се изгражда: Видин – София.“

Снимка: http://www.vidin-online.com/

Откакто се помня, от дете, тук кариера е имало и досега не е увредена пещерата. Нямаме никакви данни за разрушаване“, допълва Симеонов.

„Вътре е пълно с прилепи. Тая пещера си е от хиляди години, обаче боклуци хвърляха там, от сметище до нея. Трябва от пещерата нататък да работят, кариерата, надолу“, казва местен жител.

Преди години имаше много прах. „Бомби“, стъкла се чупеха. Шумът се понасяше, ама запрашеността беше по-страшна“, спомня си жена от селото.

Кметът Юлиян Симеонов е раздвоен – от една страна признава, че е важно да има инвестиции и работа, от друга – споделя страховете на съседите си от замърсяване на въздуха и разбиване на пътя. „Имаме уговорката – ще се изгради една система, по целия път, където се запрашва, да се пръска вода постоянно, за да може да не се запрашава. Гърменето – с какъв взрив ще е, да не са много мощни, да не вреди на къщите, както и на пещерата“, коментира Симеонов.

Районът е и защитена зона заради гнездящите птици, допълва кметът на Орешец. „И доколкото аз знам, има период, в който нямат право да гърмят, за да не ги стресират, да могат да измътят.“

Застрашена ли е природната забележителност? Алексей Жалов от Българското пещерно дружество е на мнение, че концесията е в разрез с местонахождението на пещерата Башовишки печ.

Подземна река, колония от прилепи, уникален животински свят, палеонтологични находки от пещерна мечка, артефакти от обитание – това са част от достойнствата на пещерата, изтъкнати от Жалов.

„Сега, след като кариерата се готви за интензивна дейност, това да бъде унищожена пещерата е отново на дневен ред и ние бием тревога“, заяви той.

Алексей Жалов нарече скандално това, че част от концесионната площ попада в две зони от мрежата Натура.  

Всички гледни точки чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна