Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Д-р Дариткова: За промяна на здравния модел още нямаме нужния консенсус

От 4-те здравни приоритета, този няма да завършим до края на мандата, призна председателят на парламентарната Комисия по здравеопазването

Даниела Дариткова
Снимка: БГНЕС

В момента управляващите работят по 4 ключови приоритети в областта на здравеопазването, формулирани в коалиционното си споразумение: инвестиране в профилактиката, модернизация на спешната помощ, изграждане на национална здравно-информационна система и промяна на здравноосигурителния модел.
Това съобщи пред Радио София председателят на парламентарната Комисия по здравеопазването д-р Даниела Дариткова.

„Здравеопазването е предизвикателство за всяко управление, защото проблемите в него се отразяват пряко върху живота и здравето на всеки човек.

Най-важният от приоритетите е повече инвестиране в профилактиката и промоцията на здравето. Друг приоритет е свързан с подкрепа и модернизация на спешната медицинска помощ. Този проект е стигнал етапа за строително монтажни дейности по съответните звена, всеки спешен филиал и отделение ще бъдат осигурени със съвременна апаратура, с линейка.

Много залагаме на единната национална здравно-информационна система и до края на мандата очакваме да имаме поне елементи от нея. От Министерството на здравеопазването имаме уверения, че до края на годината ще имаме електронни документи като направления за консултация със специалист и медико-диагностични изследвания, електронна рецепта и електронен обмен на данните. Това допълнително ще направи системата по-прозрачна и по лесна за контрол, с възможност за по-добро планиране на ресурсите.

Може би няма да успеем до края на мандата да осъществим промяна на здравноосигурителния модел. Нужен е консенсус и сред институциите, и в обществото. Такъв консенсус още не е осигурен, а без него няма да има устойчивост.“

Правилата за избор на нов управител на НЗОК вчера бяха приети в Народното събрание. Те са според Конституцията и съответните здравни закони, уточни д-р Дариткова. До понеделник всяка парламентарна група може да прави предложения за този пост.

„Нито един от управителите, които бяха одобрявани в рамките на този управленски мандат, не можаха в пълен обем да реализират първоначално заявените си намерения. Но и занапред е нужно партньорство в синхрон на институциите – МЗ, Парламентарната комисия по здравеопазване и НЗОК“, акцентира д-р Дариткова. Тя отбеляза, че заради готвените промени в законите за лечебните заведения и за лекарствените продукти в хуманната медицини, ще бъде променена цялата законова база в тази сфера, защото ще се отразят и на другите нормативни документи. Но с промените се търсят решения на много от забелязаните пропуски и проблеми, включително и в областта на донорството и верификацията на лекарствата.

Няма скрита информация относно ситуацията с разпространението на коронавируса. Налице е мобилизация на всички отговорни страни, допълни д-р Дариткова.

„България има достатъчен опит за справяне с подобни предизвикателства.“

Перфектната здравна система задължително дава лесен достъп до общопрактикуващ лекар и дава възможност до изследвания и откриване на болестите в ранна фаза, а тежко болните няма да има нужда да доплащат за своето лечение. Освен това здравеопазването ще разчита и на други политики за постигането на добри резултати, например на образованието и на социалните грижи, каза още председателят на парламентарната здравна комисия.

Чуйте интервюто на Катя Василева с д-р Даниела Дариткова.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020