Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Многохилядни бдения в Германия в памет на жертвите от Ханау

| обновено на 21.02.20 в 08:11
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германската полиция разследва мотивите за нападенията в Ханау, където 43-годишен германец застреля десетима в наргиле барове, жертва на крайнодесния екстремист стана и  33-годишен българин, работил в едно от заведенията.

Десетки  хиляди души се събраха в различни германски градове на бдения в памет на жертвите.

Хората палеха свещи и оставяха цветя и послания в мълчание пред Бранденбургската врата в Берлин, Франкфурт и в самия Ханау:

„Това е част от нас и няма как да бъда заменено от красивите думи на политиците“, каза участничка в бдението.

От Асоциацията на кюрдите в Германия Кон-Мед заявиха, че са гневни на властите,  които не са се притивопоставили решително на крайнодесните мрежи и крайнодесния тероризъм.

От организацията на мюсюлманите също обявиха, че от месеци настояват за ясна позиция срещу ислямофобията .

Германският канцлер Ангела Меркел осъди расизма в германското общество след информацията, че стрелецът от Ханау е имал крайнодесни и ксенофобски убеждения. Турският президент Ердоган поднесе съболезнования и изрази надежди, че властите ще разследват докрай станалото в Ханау.

Паметта на жертвите беше почетена с минута мълчание и от актьорите и продуцентите на филмовия фестивал Берлинале.

Водещ на юбилейната церемония е българският актьор Самуел Финци. Той откри фестивала с реч, в която обърна внимание на свободата в Европа и крайнодесния  екстремизъм, който заплашва демокрацията.

В предаването „Преди всички“ българският консул във Франкфурт на Майн Антоанета Байчева отново заяви, че е в готовност да окаже съдействие на близките на убития българин за документи и транспорт на тялото му:

„В момента няма какво да се направи, тъй като тленните останки са задържани от полицията, както и всички негови вещи, защото това е необходимо за разследването. Във връзка сме и с полицията и в момента, в който освободят тленните останки, ще окажем съдействие за издаване на всички документи, които са необходими за репатрирането им за България“.

Българското консулството във Франкфурт се е свързало със семейството и е декларирало готовността си за съдействие.

По време на стрелбата в заведенията в Ханау  не е имало други българи, освен загиналия, потвърди Антоанета Байчева.

Според нея до момента Федералната прокуратура на Германия няма съмнение, че вчерашното убийство е мотивирано от расизъм и омраза.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна