Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илхан Кючюк: Източна Европа губи от принципа „всеки за себе си“

Илхан Кючюк
Снимка: БГНЕС

Трябва да бъде намерен компромис за многогодишната финансова рамка (МФР) на ЕС, въпросът е, че към настоящия момент по-скоро е бетониран принципът „всеки за себе си“ и от това губи Европа и най-вече източната ѝ част. Това коментира пред БНР евродепутатът Илхан Кючюк (ДПС/„Обнови Европа“).

В предаването „Преди всички“ той посочи, че Брекзит усложнява задачата – грубите сметки показват, че Великобритания би внесла около 60 млрд. в следващата МФР, но в същото време и приоритетите на ЕС стават по-големи: „Искаме да играем по-значима роля, както във външната политика, така и с двете големи трансформации в световен мащаб – едната е дигиталната, а другата е зелената икономика или по-позната като Зелената сделка. Всичко това изисква по-големи средства“.

„Бюджетът освен числа има и своята философия – това са политики, които ще намерят отражение през следващите 7 години минимум. Порочен е дебатът за нетните бенефициенти и нетните донори. Ако погледнете т.нар. нетни донори в момента имат най-големите донори, но в същото време са и най-силните икономики в ЕС. Не бива да се заблуждаваме, че с 1% от брутния национален доход Европа ще играе глобална роля“, каза още Кючюк.

И подчерта, че днес страните членки изчисляват колко ще дадат, но и колко ще получат: „С такъв подход обричаме всяка една голяма амбиция на неуспех“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна