Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музей на илюзиите отваря врати във Велико Търново

Снимка: БНР

Науката среща забавлението на площ от 500 квадратни метра в новия Музей на илюзиите във Велико Търново. Музеят ще посрещне първите си посетители на 29 февруари.

Музеят ще показва 50 физични и оптични илюзии, създадени по законите на математиката, физиката и психологията. Някои от светлинните находки могат да бъдат видени само във Велико Търново, защото са разработка на собствениците на музея.

Музеят на илюзиите е място, където е задължително всичко да бъде пипнато и снимано, казват Ангела Гюрова и Петър Бояджиев, създателите на най-новата туристическа атракция в старопрестолния град.

В стара 5-етажна къща паметник на културата, която преди това е била банкова сграда, седем бизнесмени и юристи решили да инвестират в магично място, където с достиженията на науката да се забавляват деца и възрастни.

„Нямахме особен избор на къща, защото се оказа, че е една от малкото къщи в старата част, която е с един собственик. Не сме посмели да пипнем нищичко, защото е паметник на културата. Максимално сме запазили всичко“, уверява Петър Бояджиев. 

Подземните етажи на бившия банков трезор са посветени на илюзиите на светлините, а едно от забележителните неща на партерния етаж е огромен пясъчен макет на емблемата на Велико Търново – крепостта „Царевец“.

От последния етаж се открива красива панорамна гледка към Стария град и историческите забележителности. Там посетителите със специални очила ще могат да разгледат града, но състарен, както и да се потопят в атмосферата отпреди повече от век. По витата стълба към етажите над главите на посетителите е разположена висящата плантация от червени макове. Ръчно са изработени над 700 цветя, разказва Ангела Гюрова и открехва завесата за някои от илюзиите.

Такава огледална стая има единствено в Токио, Япония. Виждат една стая, цялата облепена с огледала. Лампите реално са шест, а като се включат и като влезеш в стаята, просто не могат да се преборят“.

Ще има много класически илюзии като тази за кадифените ръце. Посетителите обхващат с дланите си дървена ракета за тенис, на която кордата е от метални нишки. Когато започнете да разтривате ръцете си, вие губите усещането за метала и чувствате само допира на меките си длани. Атрактивна е и стаята на джуджето и великана, т.нар. стая на Еймс, изтъква Гюрова. Илюзията е измислена от офталмолог и е използвана в заснемането на „Властелинът на пръстените“.

„Това е една стая с нестандартна форма, по-скоро трапецовидна форма и с помощта на перспективата можеш да изглеждаш, ако застанеш в единия край, като великан, можеш да изглеждаш и като джудже“.

Много от илюзиите са изградени на основата на перспективата, а за да се усети илюзията, е задължителна снимката с фотоапарат или мобилен телефон, съветва Ангела Гюрова.

„Човешкото око в някои от случаите различава измамата, докато дигиталните устройства не могат. Затова сме направили кътчета в тези стаи за снимане с телефон. Едно, че е много интересно да имаш снимка от подобна стая, второ че ефектът се постига благодарение на този недостатък на камерите“.

50 са илюзиите, с които могат да се забавляват между час и половина и два посетителите във великотърновския музей. Амбицията е постепенно те да се обновяват и да станат поне 90. Интересни са левитиращите кълба, които са илюзия, създадена от науката, обяснява Петър Бояджиев:

„Те са две всъщност. Това е глобусът, който седи във въздуха. Благодарение на магнитното поле е ограничен от два магнита. Нищо сложно – физика и малко математика да се сметне“.

Ангела Гюрова и Петър Бояджиев

В музея учениците ще могат да наблюдават и експеримент, който отдавна не се прави в часовете по физика – ток в газове. Забавна е и оптичната илюзия, която се нарича „въртящи се змии“, твърди Ангела Гюрова.

„Тя е създадена от японски психолог. Чрез нея може да се определи психическото и физическото състояние на даден човек. Изображението представлява цветни кръгове, прилични на змия, навита на кълбо. Ако посетителят наблюдава изображението и то започне да се движи, означава че е изложен на стрес, преумора. Ако не се движи, тогава той е спокоен, отпочинал“.

В музея има и много логически пъзели, както е в световните музеи на илюзиите, които започнаха да се създават през последните шест години. В музея във Велико Търново ще гостуват и илюзионисти, сподели Петър Бояджиев.

„Да има илюзионист, който да показва нагледно фокуси на децата. Защо всяка събота ходят на гостуващи театри, защо децата да не могат да гледат фокуси? Къде могат да го гледат в града? Никъде, а това е супер приятно забавление“.

Всяка от илюзиите във великотърновския музей е предварително консултирана, изпитана и оценена от четири деца от 3 до 14-годишна възраст - децата на Ангела и Петър.

Още за магичните възприятия слушайте в звуковия файл.

Снимки: Здравка Маслянкова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна