Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на долара и на Уолстрийт след слаби икономически данни от САЩ, повлияни от Covid-19

Щатският долар поевтиня силно спрямо останалите основни валути, а фондовите индексите на Уолстрийт се понижиха с около и над 1%, след като бизнес активността в САЩ удари "рязко спирачка" през февруари, отчасти поради негативното икономическо отражение на епидемията от коронавирус в Китай.

Новините за нови случаи на заразени в Китай и за нарастване на броя на заразените с Covid-19 в някои други водещи азиатски икономики като Южна Корея и Япония също допринасят за подновените инвеститорски притеснения относно състоянието на глобалната икономика.

Икономическата активността в САЩ се сви изненадващо през февруари за пръв път от 2016-а година насам с оглед на драматичен спад на активността в сферата на услугите и застой в промишлеността, показаха предварителни резултати от проучване на агенция IHS Markit за настоящия месец.

Днешното много слабо проучване е първото, което показва доста силната негативна реакция на американския бизнес по отношение на въздействието на китайския коронавирус.

Индексът на сините чипове DJIA се понижава с 250 пункта (спад с 0,82%), а широкият индекс S&P500 - с 0,88%, след като и двата се сринаха първоначално с над 1% след слабото PMI бизнес проучване за САЩ.

Технологичният индекс Nasdaq Composite пък се понижава с 1,3%, тъй като технологичните компании изглеждат най-потърпевши от негативния ефект на коронавируса главно върху веригите за доставки и потреблението на дребно. За втори пореден ден спадът е воден от технологичните гиганти с пазарна капитализация от над 1 трлн. долара като Microsoft Corp. (спад на акциите с близо 2%), Amazon (спад с 1,65%) и Apple (с 1,2%).

Инвеститорите отново купуват фючърси на злато (които поскъпват с 1,6%) и американски държавни дългови облигации с оглед на техния статут на "инвестиция убежище", което води до по-нататъшен спад на тяхната доходност. Доходността на 10-годишни книжа на САЩ се понижава към 1,45% за пръв път от септември 2019-а година насам, а на 30-годипните дългосрочни книжа падна за кратко до ново историческо дъно от 1,89%.

Това понижаване на доходността на американските облигации се отразява негативно при търговията на банкови акции, като акциите на Goldman Sachs Group поевтиняват с 1,4%, а на JPMorgan Chase - с 1,3%.

Напрежението на американските фондови борси е факт, въпреки че директорът на Националния икономически съвет на САЩ Лари Къдлоу се опита да омаловажи негативното отражение на коронавируса върху веригите за доставки. Пред CNBC той посочи, че "досега няма големи проблеми по веригите за доставки в САЩ в резултат на епидемията от коронавирус в Китай", отбелязвайки, че докато епидемията се развива, американската страна "трябва да бъде много спокойна".

"Ние сме в доста добра форма тук, в САЩ", подчерта официалният представител на Белия дом и добави, че "от китайска гледна точка, нещата са много по-различни".

Спадът на Уолстрийт се отрази доста негативно и на европейските борси в края на петъчната търговия на стария континент, въпреки че по-рано през деня агенция IHS Markit отчете подобрение на бизнес активност в еврозоната и във Великобритания през февруари.

Обшият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,76%, немският DAX 30 - с 0,9%, френският CAC 40 - с 0,87%, а британският FTSE100 - с 0,67%. Солиден спад с 1,45% регистрира италианският фондов индекс MIB  оглед и на новите случаи на заразени с коронавирус в Италия.

Днешните слаби данни от САЩ парираха и доста устойчивото поскъпване на американския долар на валутните пазари, което беше в сила през последните дни и седмици.

Еврото поскъпва рязко с 0,68% към 8-дневен връх около 1,0860 долара, след като вчера удари тригодишно дъно от 1,0780 долара. Британската лира също нараства с близо 0,7% към двудневен връх около 1,2975 долара, отскачайки от вчерашното близо тримесечно дъно от 1,2850 долара (най-ниско ниво от края на ноември 2019-а).

В същото време доларът отстъпва към 111,70 японски йени след много силното негово поскъпване през предходните два дена на търговия до 10-месечен връх около 112,20 йени.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна