Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подобряване на бизнес активността в еврозоната през февруари до 6-месечен връх

През февруари бизнес активността в еврозоната се разшири до 6-месечен връх благодарение на рязко отслабване на рецесията в промишления сектор и на двумесечен връх на активността в сферата на услугите, показват предварителни данни от редовното проучване на агенция IHS Markit сред европейските мениджъри.

Това е добра новина за ЕЦБ, която продължава да провежда агресивна стимулираща парична и лихвена политика в опит да съживи слабия икономически растеж и хронично ниската инфлация в региона на единната валута.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в региона на единната валута, нараства през февруари до 6-месечен връх от 51,6 пункта спрямо 51,3 пункта през януари и очаквания за слабо понижение до 51,0 пункта.

"Икономиката на еврозоната успя да набере известна скорост през февруари, въпреки че много компании изпитват различни проблеми от коронавирус епидемията, която предизвика трудности с доставките и показва признаци на негативно отражение върху пътуванията и по-специално върху туризма", коментира резултатите от последното проучване главният бизнес икономист на IHS Markit Крис Уилямсън.

Според него последното PMI проучване предполага, че БВП на еврозоната ще нарасне с 0,2% през първото тримесечие на годината.

Промишленият PMI индекс в рамките на еврозоната се повишава изненадващо силно през февруари до 49,1 пункта от 47,9 пункта през януари при осреднени очаквания за понижение към 47,4 пункта. Това представлява едногодишен връх на индекс и предполага отслабване на рецесията в европейския промишленост, която е в сила от тринадесет месеца насам.

Индексът, измерваща само промишленото производство, нарасна до 48,4 от 48,0 пункта, докато индексът, оценяващ бъдещите перспективи в промишлеността, се понижи слабо до 57,9 пункта от януарския 17-месечен връх от 59,8 пункта.

В същото време индексът PMI, измерващ активността само в доминиращата в еврозоната сфера на услугите, нарасна в началото на февруари до двумесечен връх от 52,8 пункта спрямо 52,5 пункта в началото на годината и над прогнозата за индекс на ниво от 52,3 пункта.

"Бизнес експанзията в еврозоната е водена от устойчивостта в сферата на услугите, като в същото време и промишлеността показва окуражаващи признаци за измъкване от спада, който измъчваше производителите в продължение на повече от година", посочи Крис Уилямсън.

Агенция IHS Markit представи и своите последни проучвания за Германия и Франция, които показват стабилизация/подобрение  на бизнес активността в двете водещи европейска икономика.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в Германия, се понижи слабо през февруари до 51,1 от 51,2 пункта през януари.

Германският промишлен PMI индекс обаче отскочи силно до 13-месечен връх от 47,8 пункта спрямо 45,3 пункта през януари, но въпреки това немската промишленост продължава да се намира в рецесия. В същото време индексът, измерващ активността в сферата на услугите в Германия, се понижи до 53,3 от 54,2 пункта месец по-рано.

За разлика от Германия, общият PMI индекс на Франция продължава да нараства стабилно, достигайки през февруари 51,9 пункта спрямо 51,1 месец по-рано, най-вече в резултат на рязко повишение на индекса, измерваща активността в сферата на услугите - до 52,6 от 51,0 пункта, докато аналогичният PMI индекс в промишлеността се понижи изненадващо рязко до 49,7 от 51,1 пункта през януари.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна