Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Договориха приема на ученици в професионалните гимназии в Ямболска област

Снимка: БГНЕС, архив

Работодателските организации и Регионалното управление по образованието в Ямбол се договориха за приема на ученици в професионалните гимназии на територията на областта в 8 клас. Ранното отпадане от училище и ниските резултати на матурите остават като основен проблем.

 За Ямболска област максималният допустим брой паралелки в 8 клас е 46, но в приема са заложени 45 паралелки, посочи Роса Георгиева от Регионалното управление по образованието.

„С общо 1170 ученици. 30 са планираните професионални паралелки, съответно със 780 ученици. Две специалности от списъка на защитените и 11 от списъка приоритетни за пазара на труда“, обясни тя.

През миналата учебна година 15 процента, или 141 от седмокласниците, не са продължили образованието си гимназиален етап, отчита статистиката.

Другият смущаващ показател в областта са ниските резултати на матурите. През последните 5-6 години Ямболска област се е настанила твърдо в дъното на таблицата, като миналата година е на последното 28-о място по успех на изпита по БЕЛ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна