Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министри: Скопие и Тирана да получат през март дата за преговори за еврочленство

Екатерина Захариева участва в конференцията „От Солун до Загреб“

| обновено на 24.02.20 в 17:20
„Семейна“ снимка от министерската среща в Солун.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Македония и Албания да получат дата за начало на преговори за еврочленство на срещата на върха на Европейския съюз през март. За това призоваха в обща декларация държавите – членки от региона и страните от Западните Балкани на конференция в Гърция под мотото „От Солун до Загреб“. 

Конференцията откри домакинът – гръцкия външен министър Никос Дендиас.

„Гласът на партньорите ни от Западните Балкани трябва да бъде чут, преди да приемем новата методология. Това е решаващо. Трябва да изслушаме опасенията и възгледите на тези държави, тъй като нашите държави са най-чувствителни към техните проблеми и най-добрите преносители на послания от региона в Европейския съюз“, каза той.

Външният министър Екатерина Захариева и гръцкият ѝ колега Никос Дендиас.

Българският външен министър Екатерина Захариева отново призова новата методология да не пречи за началото на преговори със Скопие и Тирана. Но предупреди:

„Съобщенията са много важни, реформите трябва да се изпълняват, много е важно изпълнението на договорите, които са подписали – това показва зрялост на масата на преговорите като седнат, знаете нашите съвета са много тежки, трябва да се решили всички двустранни въпроси със съседите“.

Работата на смесената комисия по българо-македонския договор за добросъседство е замразена, откакто страната влезе в процес на нови предсрочни избори, а Скопие се надява да получи зелена светлина за преговори преди предсрочните изборите на 12 април.

„България, Словения, Хърватия, Румъния и Италия дадоха една голяма препоръка към остатъкът от Европа и призив да се вземат решения за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания преди срещата на върха в Загреб“, каза дипломат №1 на Скопие Никола Димитров.

Очаква се новата методология за преговори за членство да бъде разгледана от европейските лидери на срещата на върха на 26-ти и 27-ми март. Всички дипломати в Солун очакват тогава и да бъде дадена дата за начало на преговори със Северна Македония и Албания.

Конференцията в Солун разглежда новата методология на ЕС за водене на преговори за разширяване.

„Трябва да приемем промяна на критериите, но от друга страна трябва да работим паралелно и да започнем преговори със Северна Македония и Албания, особено защото двете държави отбелязаха значителен прогрес“, каза Миро Церар – външен министър на Словения.

„Не трябва да забравяме историческия договор от Преспа, Договора между Северна Македония и Албания, процесът за борба с корупцията в Албания“ добави той.

Конференцията в Солун има за цел да подготви и срещата на върха за Западните Балкани в Загреб в рамките на хърватското председателство на Европейския съвет.

Външният министър на Хърватия Гордан Рамдан отговори на български на въпросите на „Хоризонт“.

„Тази конференция в Гърция, в Солун ще бъде като път към срещата на върха в Загреб в началото на май тази година и очакваме успех и също имаме подкрепа от ваша страна, от България“, каза той.

На конференцията в Солун бяха и новият външен министър на Косово – Глаук Кюнфча, и сръбският първи дипломат Ивица Дачич. Двамата не размениха нито дума, а Дачич каза за „Хоризонт“, че Европейският съюз трябва да даде ясен знак – иска или не иска разширяване.

„Още анализираме положителните и отрицателни страни на новата методология, за нас е най-важно да продължи този процес на разширяване. А Европейският съюз трябва да каже – иска или не иска разширяване“, каза той.

Именно в Солун се открива европейската перспектива за Балканите със срещна на върха по време на гръцкото председателства през 2003 г.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна