Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Христо Тодоров: Европейският съюз трябва да се погледне в огледалото на Брекзит

На хоризонта няма лидери, които да са от мащаба на задачите за решаване

Фигурата на британския премиер Борис Джонсън ще се включи в карнавално шествие в германския град Майнц днес, 24 февруари 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Има в Европейския съюз сили, партии и групи, които имат една-единствена стока за продаване: създаването на негативен образ на Европейския съюз, изрисуването и продаването на образ на врага в лицето на ЕС. Аз се надявам, че въпреки че тия сили, враждебни на Европейския съюз, напоследък придобиха по-голямо влияние, те няма да успеят да вземат на абордаж обществата, да окупират обществено мнение.“ Мнението е на проф. Христо Тодоров, който е сред участниците в днешната дискусия „Тръмп и другите: Брекзит, импийчмънт, национал-популизъм“, която ще се проведе в София.

Повече от всичко е необходима идентификационна фигура на Европа, в която гражданите да виждат положително олицетворение на Европа. Лидерите обаче не се създават по алгоритъм, отбеляза Тодоров.

„Лидерите са нещо, което става или не става. Или се появява лидер, излиза на сцената и останалите го гледат в устата или не се появява такъв лидер. Ние може да съжаляваме, че в момента не виждаме на хоризонта лидери, които имат калибъра на задачите, които трябва да решава Съюзът. Но от друга страна, достатъчно е това Съюзът да функционира така, че да не пречи на появата на лидери.“ 

Брекзит отвъд емоциите и защо не се смеем на карикатурите на американския президент – това са част от темите на конференцията, на която ще се търси по-бавен и внимателен прочит на събитията. В темпото на всекидневния новинарски поток ние обмисляме събитията краткосрочно, а когато видим по-дългосрочните неща, картината се променя, допълни проф. Тодоров.

„В случая с Тръмп, поне както аз го виждам, изглеждаше, че изборът на Тръмп е просто улавяне на един момент от ловък политик манипулатор. Но президентството на Тръмп, което наложи друг стил на вземане на решения, на общуване, на отношения с публиката, независимо от своите постоянни кризи, изглежда, че е на определено равнище стабилно“, даде пример проф. Тодоров. 

По време на кампанията за референдума за Брекзит през 2016 година се хвърляха драстични лъжи и манипулации на пледиращите за Брекзит, но погледнат в перспектива, този дебат за мястото на Великобритания в ЕС се води от десетилетия, посочи Христо Тодоров.

„И в този дебат има изтъкнати не само демагогски аргументи. Има и по-сериозни аргументи. Ако го гледаме само като на моментно обезумяване на британското избирателно тяло, ще си направим нещата доста лесни и ще разберем само част от действителността. В по-дългосрочните дебати сред икономисти, академични среди и т.н. се вижда, че разговорът за мястото на Великобритания в Европейския съюз се води с голям интензитет минимум от 92-ра година, от договора в Маастрихт, когато започват да се създават наднационални институции.“

Неизвестните пред Великобритания са страшно много, но и Европейският съюз трябва малко да се погледне в огледалото на британския случай, смята проф. Христо Тодоров.

„И едно от нещата, които са много видими, които в дискусиите във Великобритания са били изтъквани, е недостигът на демокрация. Това означава, че в Европейския съюз гражданите не са в достатъчна степен представени. Този проблем ще стои на масата, докато не започне някак си да се решава.“  

Стои въпросът за по-добрата по-нататъшна интеграция на европейските общества, не толкова на политическите елити, подчерта проф. Тодоров в предаването "Преди всички".

"Главният въпрос опира до това можем ли да се държим като партньори в Европейския съюз, отделните народи, така че да взимаме предвид и под внимание интересите на другите. В момента ЕС е така устроен и така работи, че по-скоро не ги взимаме под внимание. По-скоро всеки се е вкопал в собствения си интерес и само малцина или малко хора, институции са тези, които се грижат конфликтни интереси да бъдат опосредявани. Това е нещо, което се учи, но се учи бавно."
Цялото интервю е в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна