Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дали софиянци отново ще ходят на Витоша с лифт

Копитото
Снимка: БГНЕС

Напоследък за пореден път се заговори за възстановяването на туристическия лифт Княжево – Копитото, като този път новината излезе от собственика на бившата въжена линия – фирма "Витоша – ски". Възможно е проверките на Столичната община още от 2018 година на съоръженията да са провокирали фирмата да прояви активност, но оттам смятат, че има законови пречки за пълното възстановяване на въжената линия…

За изоставените въжени линии, водещи към планината Витоша, и дали столичани ще имат по-екологичен и лесен достъп до планината. Пречат ли законите, по-точно Законът за устройство на територията, за възстановяване на въжената линия Княжево – Копитото? Това са акцентите в дискусията в „Нашият ден“ с участието на еколога и общински съветник Тома Белев, планинарката Вера Стаевска и планинския водач Явор Стоянов .

И Столичната община, и фирмата, стопанисваща въжените линии, предоставят своите позиции, като от тях се разбира, че нямат кой знае колко различия и че в скоро време Общината ще започне процедура по реалните възможности за възстановяване на въжените линии.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна