Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Перничани срещу инвестиционно намерение за преработка на опасни химически вещества

Всички присъстващи на срещата граждани категорично отхвърлиха внесеното инвестиционно намерение за преработка на вредни вещества на територията на град Перник.
Снимка: Елена Тамакярска

Перничани се обявиха категорично срещу внесено инвестиционно намерение за преработка на опасни химически вещества. На среща с кмета на Перник Станислав Владимиров и собственика на фирмата - инвеститор Атанас Калев те настояха също съществуващата сега площадка, на която фирмата съхранява химикалите, да бъде преместена.

Кметът се ангажира всички въпроси, становища и възражения от страна на гражданите да бъдат внесени в МОСВ.

Площадката е на територията на бившия завод за токоизправители и е в непосредствена близост с жилищата в кварталите „Изток” и „Църква”. Инвестиционното намерение е в два модула - „Внедряване на технология за третиране на опаковки, замърсени с опасни вещества“ и „Инсталация за рециклиране на разтворители“.

Инвеститорът Атанас Калев се опита да разсее опасенията на хората, че в процеса на преработката ще се отделят вредни вещества. Той обясни, че фирмата разполага с модерна инсталация за рециклиране на разтворители - внос от Италия и с модерна апаратура.

„За всички години, откакто сме в Перник, при множеството проверки, които са ни правени досега, нямаме забележка по отношение на пожарна безопасност, РЗИ, околна среда”, заяви Калев.

Бизнесменът обаче не успя да убеди гражданите, които са категорични, че мястото на такава площадка и на такива технологии не е в населените места, на 250 метра от жилищните блокове.

Станислав Владимиров заяви, че ще съдейства всички поставени на срещата въпроси да бъдат внесени в РИОСВ и МОСВ.

„Защото и след тази среща въпросите са повече отколкото отговорите“, каза Владимиров.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна