Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хотелиерският и ресторантньорският бранш стават част от мрежата ХОТРЕК

Евроасоциацията ни препоръчва намаляване на ДДС за храните и напитките

Снимка: БГНЕС

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) ще използва експертната помощ на най-голямата европейска асоциация на хотели, ресторанти, барове и кафенета в Европа ХОТРЕК в своята работа в подкрепа на бранша. От тази година БХРА е официален член на ХОТРЕК. Членството е възможност за още по-бързо и иновативно развитие на туризма в България и стимулиране на потенциала на страната ни.

ХОТРЕК дискутира с Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциацията една от важните за сектора теми - намаляването на ДДС за храните и напитките.

"В момента в България ставката за ресторантския бизнес е една от най-високите в Европейския съюз -  20%, докато в повечето страни тази ставка е 9 - 12 процента. Включително конкурентите на туристическия продукт на България  - Хърватия и Гърция, са намалили ставката на ДДС. Ние можем да видим ефекта от това намаление на ставката от дългогодишната практика на страни като Белгия, Германия и Франция. Тази мярка е довела до по-голям ръст в икономиката, до по-голям обем данъчни постъпления, до увеличение на броя на работните места. По този начин конкурентоспособността би се повишила. Така крайният резултат ще бъде положителен за всички", коментира за "Хоризонт" вицепрезидентът на ХОТРЕК Марк Ван Мюлдерс.

Опитът и експертизата на ХОТРЕК ще бъдат полезни за членовете на БХРА по основни въпроси като насърчаване на бизнес растежа и иновациите в туризма, проблеми с работната ръка и професионалното образование, въвеждането на единна категоризация на обектите на основата на изискванията на ХОТРЕК, отпадане на прекатегоризацията на местата за настаняване и заведенията за хранене през определен период от време.

"ХОТРЕК е организация, която съществува от 40 години. Обединяваме 45 национални асоциации от 31 държави, в които има 2 милиона предприятия. Над 90 на сто от тях са малки фирми, обикновено семеен бизнес. В тях директните работни места са близо 12 милиона. Организацията притежава богат опит, разполагаме с много проучвания, от които България може да се възползва. Познаваме редица добри практики, свързани с различни аспекти в хотелиерството, което може да бъдае от полза на бизнеса в България", допълни Марк Ван Мюлдерс.

Под патронажа на ХОТРЕК е изработен HOTEL STARS UNION - хармонизирана система за категоризация с общи критерии и процедури. 

"Членството в нея е отворено и ние от ХОТРЕК ще бъдем много щастливи, ако и България се присъедини в тази група. Това ще бъде много важна стъпка и за потребителите. Единните стандарти за тях ще означават, че съответната категория хотел ще бъде еднаква във всички страни - както например в Гърция, така в Швеция, също и в България и няма да има разминаване в изискванията. Това е по-удобно за туристите", изтъкна вицепрезидентът на ХОТРЕК.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна