Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият член на ЦИК Росица Матева:

Машинното гласуване намалява риска от грешки, недействителните гласове са нула

Росица Матева
Снимка: Ани Петрова
Реалистично е да се осигури машинно гласуване във всяка секция. Закупуването на 15 хиляди машини ще осигури спокойното гласуване. Мнението е на бившия член на Централната избирателна комисия Росица Матева.

"Във всяка една секционна комисия гласуват до 1000 избиратели, така че една машина спокойно може да поеме гласуването на всички избиратели", посочи Росица Матева в предаването "Хоризонт до обед".

До момента се провеждат избори в 12 500 секции в страната и чужбина. Според Изборния кодекс машинно гласуване се провежда в избирателни секции с над 300 избиратели.

Необходимите машини за гласуване ще са по-малко от 10 хиляди, но трябва да се закупят повече, за да има резерв, ако се получи техническа неизправност.

"В предвиденото в Изборния кодекс на Република България машинно гласуване е предвидено гласуване с машини, в които директно се записва вота на избирателя в паметта на машината. Отчитането на резултата след приключване на изборния ден става много лесно - с натискане на един бутон, който разпечатва протокола, секционния, с резултата от гласуването в тази секция. Членовете на секционната избирателна комисия го подписват, вземат флаш паметта от машината и отиват да предадат резултатите от гласуването в Районната избирателна комисия", поясни Росица Матева. 

Намалява се необходимостта членовете на секционната избирателна комисия да попълват протоколи и така се намалява риска от допускане на грешки.

"Недействителните гласове в резултат от гласуването с машина ще бъдат нула", обясни експертът. Чрез машинното гласуване резултатите ще се отчитат по-бързо, а избирателите няма да се затрудняват, смята Расица Матева.

"Буквално 10 минути след приключване на изборния ден приключва гласуването, разпечатва се протоколът и могат да отидат да предадат в районните избирателни комисии. Към настоящия момент е предвидено гласуване с машини само в избори за народни представители, президент и вицепрезидент и за Европейски парламент, т.е. районните избирателни комисии са тези, които обработват резултатите от гласуването в секционните избирателни комисии", допълни Росица Матева.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна