Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мобилни приложения превръщат туристите в археолози и реставратори

Римските терми в Хисаря
Снимка: БГНЕС

По инициатива на Археологическия музей в град Хисаря е разработено мобилно приложение за туристите, които посещават Римските терми. То е безплатно за посетителите и дава възможност да бъдат разгледани триизмерно археологически находки от този обект. Римските терми са най-големият и най-добре запазен комплекс за възстановяване и балнеолечение на Балканите.

На входа на Римските терми посетителите могат да се информират за мобилното приложение Hisarya Tour Walk. То ни пренася в далечното минало и ни разказва историята на термите на Диоклецианополис през римската епоха. Влизайки в термите, посетителите с вече свалено приложение поемат по зададен маршрут и се впускат в приключение за събиране на дигитални артефакти.

Виртуалният аудио и видео екскурзовод е разработен на 3 езика - български, английски и руски. За да работи приложението, задължително условие е да се намираме на територията на Римските терми. На екрана на телефона ни посреща виртуалният бог Асклепий, който поздравява на гръцки с „добре дошли“.

Римските терми в Хисаря Снимка: БГНЕС

„На определени места в помещенията на термите са ситуирани маркери, които, като се сканират с телефона, представляват добавена реалност – излизат в 3D визуализация на артефакти, открити при археологическите разкопки на термите“, пояснява Митко Маджаров,  доцент по археология и директор на Археологическия музей в Хисаря.

Маркерите и информацията за отделните артефакти остават като бонус в телефона на посетителя и той може да ги разглежда и след излизането си от археологическия обект.

Две трети от средствата за разработване на приложението са на Археологическия музей, една трета е помощта от Национален фонд „Култура“, уточнява Маджаров.

Подобна дигитализация се планира и за други археологически обекти. В Резерват „Хисаря“ са набелязани 18 обекта.

Римските терми в Хисаря Снимка: БГНЕСАрхеологическият музей предлага и друго образователно платено приложение, което запознава посетителите с работата на археолозите.

„Това приложение - „Приключение в археологията“, е една игра с образователен характер. Тя пренася този, който гледа приложението, на археологическия обект, с разграфената план квадратна мрежа, в археологически кабинет, автентичен. Този, който разглежда, има маркер, който показва какво трябва да направи. Разчиства пласт по пласт, както е в археологията и разкрива фрагментирани артефакти. Той ги събира на едно място, сглобява ги, реставрира ги, след което ги експонира в една витрина. Влиза във виртуалния музей, разглежда това, което е направил. Разглежда виртуалния музей на град Хисаря - от неолита до епохата на Възраждането. Това трае някъде половин час до 40 минути. Най-важното е, че отразява професията на археолога, на реставратора и на екскурзовода – от откриването до представянето на самия артефакт“, описа виртуалното приключение Митко Маджаров.

Още информация за виртуалната археология чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от