Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изкуствен интелект и компютърно зрение - бъдещето във футбола

2
Снимка: Ubitrack

Една българска компанията е създала разработка, която помага за развитието на млади футболисти, използвайки изкуствен интелект и по-точно алгоритми за компютърно зрение и машинно знание. В приложеното решение се използват обикновени камери, с които се снимат деца-футболисти и след това върху получения видеоматериал се прилагат разработените алгоритми. Компанията бе отличена с наградата "Иновативно предприятие на годината" в категорията "Развитие на млади таланти".

Роман Джуров и Николай Ташев гостуваха в "Радиоприемница", за да разкажат повече за  своята разработка от идеята до днешната й реализация в практиката.

Софтуерът разпознава индивидуално всички играчи на терена и ги следи през цялото време. След това системата генерира доклад, съдържащ около 30 статистически параметъра. Благодарение на тези измервания треньорите получават подробна картина за способностите и развитието на играчите. Заедно с това се трупа информация за играчите във времето, която може да бъде използвана впоследствие. Моделът, който се използва е от Германия, но алгоритмите са изработени от самата компания.

Различни видове разработки за анализ на спортни активности се използват в световен мащаб, като се използват предимно GPS или RFID устройства. Тази технология е точна, но има и някои недостатъци като повече време за разполагане, възникване на интерференция, играчите изпитват неудобство от поставените датчици по тях. Предимствата на българската разработка е, че дава информация и за противниковия отбор, а дори и за съдията, при това без да натоварва играчите с датчици. Проектът се развива и подобрява вече две години.      


Роман и Николай разказаха, че в разговори с познати са осъзнали нуждата от използването на иновативните технологии и особено изкуствения интелект в спорта. Остават приятно изненадани, след като получават подкрепа за развитие на идеята си от много приятели и съмишленици, които са пътували много по света в професионален статут и са натрупали много знания в тази област. Навлизането на технологиите в спортните дисциплини и в частност във футбола, който е най-популярният спорт в света, е нещо неизбежно, тъй като те дават потенциал за развитие. От друга страна има много богати компании, които се занимават със спортни анализи, а най-големият проблем, който срещат, е липсата на адекватни данни.

През последните години се забелязва увеличаване на инвестициите и в спортните технологии, но в България стартъпите не са чак толкова много. Същевременно членството ни в Европейския съюз разширява значително възможностите за достъп до различни фондове за развитие на продукта.

Още интересни подробности можете да чуете в интервюто на Лили Големинова с Роман Джуров и Николай Ташев .

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Още от