Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При форсмажорно обстоятелство в периода на заплатена почивка се връща пълната сума

Около 10 000 българи са направили резервация за почивка в Италия

Николина Ангелкова
Снимка: БГНЕС

Министерството на туризма подготвя общи указания, които да са максимално достъпни и разбираеми относно пътуванията, свързани с ситуацията с коронавируса в Италия. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова след среща с представители на туроператорите. До края на юни около 10 000 българи са направили резервация за почивка в Италия, каза още Николина Ангелкова. Тя определи ситуацията като тежка за бранша, тъй като може да доведе до отлив на туристи в двете посоки.

"В момента трябва да бъде направено тълкуване на закона в частта му дали са налице непредвидени обстоятелства, което предполага връщане на пълната сума на туристите, заплатена за пакетно пътуване в близките дни", каза министър Ангелкова и уточни:

"Изцяло се спазва член 89-и от закона, който транспонира европейската директива за пакетните пътувания и там е казано, че когато има обявено форсмажорно обстоятелство, съответно на потребителя се дължи възстановяване на сумата - към момента на форсмажорното обстоятелство, за дестинацията, за която е обявено, или както в директивата е записано - в близка до нея дестинация".

Очаква се туроператорите да предоставят информация колко българи са на организирано пътуване в Италия в момента. По техни данни до момента всички групи, които са пътували за карнавала във Венеция, са се прибрали и спазват изискванията на здравните власти. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!