Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властите в САЩ очакват новият коронавирус да се разпространи в страната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американските здравни власти очакват новият коронавирус да се разпространи в страната. Те призоваха общините и училищата в тях да предвидят евентуалната отмяна на учебните занятия, а работодателите и  бизнеса да помислят за възможността за работа от вкъщи.

„Въпросът вече е не дали това ще се случи, а кога ще се случи. И колко хора в тази страна ще се заразят, и при колко от тях заболяването ще се развие или задълбочи“, каза Ан Шукит от Центровете за контрол и превенция на заболяванията в Съединените щати.

Междувременно, кметът на Сан Франциско обяви извънредно положение, за да се отключат средства за ресурси. А в Канада превозвачът "Еър Канада" удължи паузата в директни полети до Китай, допълва кореспондентът ни Младен Петков:

Властите уверяват, че рискът за Щатите в момента е от ниска степен, но това не успокои пазарите, които реагираха на новината за нови случаи в Европа, Южна Корея и Иран.

Във вторник Индексът Дау Джоунс падна с 879 пункта, а Насдак загуби 255 пункта от опасения, че случващото се може да доведе до забавяне темповете на глобалната икономика.

Според властите до начални етапи на тестване на ваксина в САЩ може да се стигне след около два месеца, а самата ваксина може да се появи след около година, година и половина.

Появиха се и притеснения, че ситуацията би повлияла и на продажбата на лекарства, тъй като голяма част от съставките за американския пазар се произвеждат в Китай – страната, от която тръгна разпространението на коронавируса.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!