Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навършват се 4 години от обявяването на арх. Серафим Соболев за светец

Снимка: БТА

На днешния ден се навършват четири години от тържественото обявяване на архиепископ Серафим (Соболев) за светец едновременно от две православни църкви (Българската и Руската). В този ден се изпълват и 70 години от блажената му кончина.

В подземната част на руската църква „Свети Николай“ в София е гробът на най-новия български и руски светец – Серафим Софийски чудотворец.

Неговата канонизация създава прецедент в църковната история. На 26 февруари 2016 г. свети Серафим Софийски е канонизиран едновременно от две поместни православни църкви – Българската и Руската.

Четири години по-късно потокът от хора, които идват да се молят в руската църква, на гроба на свети Серафим, ежедневно нараства. Всеки ден стотици пишат молитвите си към Владиката в криптата на храма. Някои носят писмата си към светеца предварително написани.

И според думите на посетителите – молитвите, отправени към „Дядо Владика“ се чуват бързо. Често още в същия ден благодарните посетители се връщат в църквата с цветя и подаръци.

Съвсем наскоро, в квартал „Надежда -3“ е започнало изграждането на първия храм, който носи името на свети Серафим Софийски.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна