Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Биляна Гяурова пред БНР:

Липса на политическа договорка бави процедурата за избор на съдебни инспектори

Биляна Гяурова
Снимка: БГНЕС

„Получаваме лош сигнал към нас и към магистратите, защото в парламента наблюдаваме тенденция на нарушаване на мандатите и на забавяне. Това е демонстрация, че трябва да се търси изпреварваща лоялност от тези институции, за да се осъществи този избор. Единственото логично обяснение е наложилата се практика да се търси някаква политическа договорка. Явно такава договорка все още не е намерена, което е лош сигнал за такъв важен орган като инспектората“. Това коментира пред БНР Биляна Гяурова, изпълнителен директор на Българския институт за правни инициативи.

Мандатът на съдебния инспекторат изтича, а процедура за избор на нови съдебни инспектори все още не е открита. Институтът направи анализ защо се бавят депутатите и какво ще последва от това.

В предаването „Преди всички“ Гяурова предложи да се мисли за нови законодателни промени, „които да принудят депутатите да си свършат работата“:

„Самият Инспекторат даде индикации, че има желание за такива законови промени. Преди седмици приключи проект, който беше осъществяван с помощта на Службата за структурни реформи към Европейската комисия, и на заключителната конференция представители на Инспектората дадоха предложение за законодателни промени. Едно от добрите предложения беше, че трябва да се разшири кръгът от лица, които могат да предлагат магистрати за инспектори“.

Биляна Гяурова подчерта, че „ключът към добра работа на един инспекторат е работата в посока превенция, а не работата в посока репресия“.

Интервюто с Биляна Гяурова можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.