Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Психодрамата като терапия

Студенти представят пиеса пред пациенти в онкоболница

Идеята е на преподавател в НБУ, преживял лечение от рак

Снимка: Ани Петрова

Студенти и преподаватели от Нов български университет ще изнесат театрално представление за пациентите и служителите на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология в София.

Идеята е на преподавателя в Департамент "Музика", главен асистент д-р Златка Ангелова, чиято лична история на пациент в онкологията прераства в социална кауза. Тя постъпва в болницата през юни 2017 година, а седмица по-късно постъпва в помещението за провеждане на курсове по химиотерапия.

Златка Ангелова дарява на отделението своето пиано и заедно със съпруга си Марио Ангелов, който е музикант, прави импровизирани концерти в болницата.

"Ние знаем, че тези хора, които са отишли там, те няма да отидат в музикалната или театралната зала, ние трябва да отидем при тях", мотивира инициативата си  Златка Ангелова.

Нейното желание е да направи живота на пациентите по-лек, а съмишленици намира в лицето на студентите от Нов български университет, специалност "Театър".

"Не може да си представите младите хора, на които обяснявам моята история, защото те трябва да са запознати с това, какво аз съм преживяла и къде отиват. В началото са леко притеснени, но след това казват: "Добре, госпожо. Идваме с Вас и го правим".

Спектакълът се нарича "Плейбек" и главната роля в него е поверена на публиката.

"Даден човек излиза от публиката и разказва своята история на нас и ние я изиграваме пред него. Целта на този вид театър още в началото, когато се е появил, е било психодрамата. Да помогнат на хората да се отделят от ситуацията и да я видят отстрани и така актьорите да предложат своевременен край и да помогнат на душевното му терзание", обясни Кирил Милушев, студент в трети курс.

Представлението ще се играе днес от 11 часа в аулата на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология в София.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна