Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

10 български висши училища ще кандидатстват за „Европейски университети“

Снимка: БГНЕС

10 български висши училища ще кандидатстват за включване в инициативата „Европейски университети“. Изтича крайният срок за подаване на проектни предложения от университети по втората покана на Европейската комисия.

През миналата година бяха отпуснати 85 млн. евро за финансиране на 17 консорциума, сред които не беше включено нито едно от петте кандидатствали български учебни заведения. Тази година ще бъдат субсидирани 24 нови алианса.

„Очаква се поне един български университет да бъде включен в инициативата през тази година, защото целта на Европейската комисия е всички държави членки да бъдат представени“, обяви пред БНР Ивана Радонова, експерт в МОН.

Европейски университети“ не е самоцел. Инициативата е резултат от все по-налагащата се необходимост за повишаване на международната конкурентоспособност на европейското висше образование. Очаква се в близко бъдеще този тип алианси да бъде ключов фактор за развитието на системата на европейско ниво“, допълни Радонова.

В предаването „Преди всички“ тя подчерта:

„Студентите могат да се обучават във всяка една от институциите, свързани в алианса, а възможностите за реализация на пазара на труда след това са много по-големи. Участието на наш университет в такъв алианс ще привлече вниманието на студенти и на преподаватели от други държави“.

Интервюто с Ивана Радонова можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от