Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Форми на сетивата" - възможното противоречие

Стъклото е основният материал в експозицията „Форми на сетивата“, представен като контрапункт на масовото използване на пластмасата. Изложбата ще бъде подредена в периода 26 – 28 февруари в галерия „Портрет“

Чрез детайли от бита ни, ние изграждаме връзка между мисълта, формите и петте сетива, за да покажем, че естетиката е навсякъде около нас, стига да имаме чувствителността да я видим, казва един от авторите на проекта Александра Велева – Туши. Ателието, която тя представя, изработва съдове за кактуси, сукуленти и орхидеи, като прилагат техниката „Тифани“. Авторите се стремят да постигнат геометрични форми, които внасят естетичност в съвременния интериор.

"Когато започнахме работа по проекта, искахме да изразим това, че всичко е много контрастно и много индивидуално. Именно поради тази причина избрахме името „Форми на сетивата“, което само по себе си е противоречащо. Ние ще покажем на това събитие, че е възможно да бъде дадена форма на нещо, което принципно няма форма," каза пред Радио София Александра Велева – Туши.

В рамките на “Форми на сетивата“ творческото ателие ще представи и предмети от духано стъкло, произведено в Чехия, изработени с помощта на майстор-духач. Предмети от гравирано стъкло, както и такива, изработени с vossil vitra - изгаряне на органични материали между стъкла, също ще бъдатвключени в изложбата.

Ще бъде представено и изкуството икебана в стъклени съдове, благодарение на Радостина Драгостинова.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени