Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът прие спешно промени в закон заради изисквания на УЕФА

Снимка: БГНЕС

Народното събрание прокара в спешен порядък на първо четене промени в закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия, с които се предвижда издаване на акт за пригодност на стадионите по международните критерии на УЕФА.

Измененията са необходими, за да се гарантира провеждане на мача между България и Унгария на 27 март.

С предложените допълнения в закона, внесени от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, се регламентира създаването на комисия към областните управители с представители на спортното министерство, на МВР и на собственици и ползватели на стадиони. Комисията трябва да издава акт, с който да удостовери,  че спортното съоръжения отговарят на изискванията на УЕФА за безопасност и сигурност.

Измененията не търпят отлагане, подчерта депутатът от групата на патриотите Славчо Атанасов:

„Става въпрос за мача ни с Унгария на 27 март, и дай Боже вторият мач – Исландия-България или между България и Румъния. Има опасност този мач да не се играе в София, има опасност този мач да се играе в Белград, Атина, Истанбул или Скопие“

Опозицията в лицето на БСП и ДПС окачествиха промените като „написани на коляно“ и „непълни“, като настояха за много по-засилени мерки за осигуряване на безопасността по време на спортни мероприятия.

Управляващите припомниха, че всички драстични мерки ще залегнат в новия закон за футболното хулиганство.

Между първо и второ четене на гласувания днес законопроект ще бъдат прецизирани критериите, като те ще важат само за международни мачове, а за вътрешното първенство изискванията ще определя Българския футболен съюз.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна