Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художникът и морето

13
Снимка: Ани Петрова

„Художникът и морето“ е наречена експозицията на столичната галерия „Стубел“. Изложбата включва творби на Стефан Марков, създадени през последното десетилетие от неговия живот: графики, акварели върху ръчно приготвена от автора хартия и живопис. Стефан Марков си тръгна от този свят през 2000 година, а днес на негово име има учредена награда – плакет за млад график, която се връчва от Съюза на българските художници на ежегодната изложба „Малки графични форми“. Куратор на изложбата е Ружа Маринска.

Стефан Марков е роден през 1940 година в Бургас. Учи във Френския пансион, а през 1967 г. завършва графика в Художествената академия в класа на проф. Евтим Томов. Морето, китарата, песните на Брасенс и изключителният усет за мяра допълват вродения талант и помагат на Стефан Марков да изгради собствен и добре разпознаваем стил в графиката и илюстрацията, а по-късно и в рисунката и живописта. 

Близо 25 години от живота на художника са свързани с оформлението на списание ЛИК, а неговите илюстрации към „Записки по българските въстания“ на Захарий Стоянов и „Кентърбърийски разкази“ на Чосър са сред най-известните му изяви като илюстратор. 

Стефан Марков има над 30 самостоятелни изложби в София, Токио, Осака, Лисабон, Хелзинки, Сиатъл, Париж, Берлин, Москва и др. Носител е на множество награди, сред които наградата „Борис Ангелушев“ (1986), сребърен плакет от Международното биенале на графиката във Варна (1991 и 1997), почетен диплом от Международния конкурс „Ел Ферол“ в Испания (1989 и 1991), призът на журито от Графичното биенале в Маастрихт, Холандия (1993) и наградата на журито от Международното триенале на графиката в Кайро (1997).

Творбите на Стефан Марков можете да разгледате от 24 февруари до 13 март 2020 г.


Снимки: Ани Петрова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна