Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Хасърджиев: По света обучават хората, у нас правят кризисни щабове

Д-р Станимир Хасърджиев
Снимка: БГНЕС

"Мерките в България са същите като в останалите държави, но там има добре развити системи за реакции в такива ситуации - за подаване на информация към населението. Там населението години наред се обучава на здравна култура. Тук ние правим кризисни щабове". Това каза пред БНР д-р Станимир Хасърджиев - председател на Националната пациентска организация. Той уточни, че когато има криза в България, тогава се реагира, в останалото време се пренебрегват въпросите, свързани с реакция при определени прояви, застрашаващи здравето на хората:

"Само като видите как кихат хората в България, ви става ясно, че тези хора никога не са били обучавани как правилно да кихат, за да не заразяват останалите хора", коментира д-р Хасърджиев и посочи, че правилно е да се киха в кърпа, която да се изхвърли веднага, без да се допира до нищо, или да се киха в лакът.

"Никой не създава здравна култура у нас по систематизиран начин. Не само здравното министерство, но къде е образователното, къде е социалното", категоричен беше той.

В предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" д-р Хасърджиев коментира 14-дневната карантина, която трябва да си наложат хората, завърнали се от места, където има регистрирани случаи на коронавирус:

"Важно е тези хора да дадат принос към общественото здраве, като си стоят вкъщи. Това е геройство на пациента и не трябва да бъде санкционирано от държавата. Болничният лист е най-малкото нещо, което трябва да му бъде подсигурено". Той обясни, че карантината означава да няма контакти между хората.

Д-р Хасърджиев даде съвет да се преведе информацията от националните институции в големите европейски държави, защото в България информацията, подавана от Министерството на здравеопазването, не е достатъчна. Според него е необходима и по-пълна информация и инструкция как да действат личните лекари.

По думите му коронавирусът има потенциал да се превърне в пандемия.

Репортаж на Маргарита Иванова и интервю на Людмила Железова с д-р Станимир Хасърджиев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна