Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деляна Лазарова вписа името си в историята на конкурса Siemens-Halle като първия победител

Деляна Лазарова
Снимка: Halle Orchestra

Късно вечерта на 22 февруари беше разпространена новината, че Деляна Лазарова е победителката в Първия международен конкурс за млади диригенти "Сименс - Хале" в Манчестър. Бългаката се пребори на полуфинала с 10 претенденти от осем страни. Общо младите диригенти, заявили участие в състезанието, бяха 287 от 55 държави, а до финала достигнаха четирима. 

Трета награда грабна британецът Джоел Санделсън, а втора - Родолфо Бараес от Венецуела. 

Деляна Лазарова ще получи парична награда от 15 000 паунда и ще бъде назначена от есента за асистент-диригент на манчестърския оркестър "Хале", ръководен от прочутия маестро сър Марк Елдър. А в добавка тя ще ръководи в продължение на две години Младежкия оркестър "Хале". Тя ще получи и много възможности за концерти като гост-диригент на други оркестри.

Деляна Лазарова прави първите си стъпки в музиката в Пловдив, където завършва Националното училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков" с цигулка. Заминава да учи при известния цигулков педагог Кеворк Мардиросян в САЩ, където започва да се занимава и с дирижиране. Имала е шанса да учи от големи диригенти като Бернард Хайтинк и Пааво Ярви. Сред фигурите, които я вдъхновяват, е и румънецът Кристиан Мъчелару. В момента Деляна Лазарова живее в Цюрих, където продължава обучението си в класа на маестро Йоханес Шлефли. 

Името й остава в историята на новия конкурс в Манчестър, но това не е първият подобен случай в нейната кариера - така беше и през 2019 година, когато спечели Първия диригентски конкурс на Албанското радио и телевизия. Съвсем скоро, през март ѝ предстои и участие в конкурс за жени-диригентки - La Maestra в Париж.

"Аз се надявам, че тази победа допринася с нещо не само за нашата страна, но също така и за млади музиканти - млади хора, които имат желание да продължат, да видят, че абсолютно всичко е възможно - с определена доза работа, много работа, и наистина да знаеш какво си пожелаваш, да го поискаш със цялото си сърце. След това няма граници! Абсолютно всичко е възможно!" - сподели в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" младата диригентка.

Цялото интервю с Деляна Лазарова чуйте в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна