Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изложба в София по повод 150-годишната от учредяването на Българската екзархия

Ценни документи, фотографии и карти ни връщат към началото на църковната независимост

| обновено на 27.02.20 в 10:35
Българската екзархия в Истанбул
Снимка: архив

С откриване на документална изложба в столицата ще бъде отбелязана 150-годишната от учредяването на Българската екзархия. Експозицията, подредена в Националната библиотека „Свети свети Кирил и Методий“, показва оригинални документи, свързани със създаването на самостоятелната българска църква и избора на първия български екзарх.

Сред документите, които ще бъдат показани, е двуезичният ферман на султан Абдул Азиз, издаден на днешната дата - 27 февруари през 1870 година, с който се учредява самостоятелната българска църква.

„Този ферман е свързан с учредяване на първата официално призната българска институция след близо 500 години липсваща държавност и 40 години национални борби“, разказва директорът на библиотеката доц. Красимира Александрова пред БНР.

Така по силата на султанския ферман и екзархийския устав Българската екзархия е призната за официален представител на българската народност в Османската империя.

Изложбата показва оригинални документи от специалните колекции на библиотеката, свързани със създаването на самостоятелна българска църква и избора на първия български екзарх. 

Ще бъде показан и друг уникален документ - това е султанският берат на Абул Азиз, свързан с назначаването на Екзарх Антим I.

Той впечатлява със своята изящна калиграфия и с размерите си – 1.50 метра на 75 сантиметра. Изключително добре съхранен и опазен в годините при нас“, допълва директорът на Националната библиотека.

Разликата между фермана и берата е в това, че ферманът определя създаването на екзархията, а бератът – назначаването на първия екзарх.

Изложбата включва още богат снимков и графичен материал. Ще бъдат показани портрети на изтъкнати църковни дейци, свързани с първите години от съществуването на Екзархията. Сред особено ценните експонати доц. Александрова откроява литографии на Хенрих Дембицки и Николай Павлович, фотография на участниците в българския църковно-народен събор в Ортакьой и фотография на българската черква „Св. Стефан“ в Цариград.  

Експозицията включва още карта на България, очертаваща границите на българските области, утвърдени със султански ферман от 19 февруари 1870 г.

Като общество трябва да помним и познаваме историята си, вярва доц. Красимира Александрова.

„Наш, на потомците дълг е да будим паметта за онези велики български дейци по църковния въпрос в Цариград, които с родолюбие, със смелост, със свои лични средства пристъпват към изграждане на екзархийското ведомство.“

Изложбата, посветена на годишнината от учредяването на Българската екзархия, може да бъде разгледана до средата на март.

Честванията на 150-годишната от създаването на Българската екзархия продължават и утре. В петък българският патриарх Неофит ще отслужи благодарствен молебен в катедралата "Свети Александър Невски".

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Снимки в текста: Еленица Маринова

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020