Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Личните лекари: Не можем да издаваме болнични за доброволна карантина

Снимка: БГНЕС

Лични лекари алармираха, че не могат да издават болнични листове за т.нар. доброволна карантина на лица, завърнали се от страни с разпространение на коронавируса, тъй като за целта трябва да се промени Наредбата за борба със заразните заболявания. Новият коронавирус не е включен в нея, съобщи пред „Хоризонт“ д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на Управителния съвет на Лекарския съюз.

„Няма как да се позовем на сега съществуващите документи, така че ще изчакаме решението на министерството и на кризисния щаб - дали ще включат това заболяване, и ако да - при какви условия, за кои пациенти. Задаваме въпроса как ще бъдем уведомявани, че човекът наистина е бил на въпросното място“, каза тя.

Д-р Гергана Николова обясни, че трябва да се уточни дали под формата на ТОРС (тежък остър респираторен синдром) може да се приеме и коронавирусът и пациентите, които се приемат като заразоносители, да получат карантина въз основа на този синдром, който е включен в Наредбата за борба със заразните заболявания. 

"Другото, което трябва да е ясно, е по какви критерии ще се определя кой е рисков като заразоносител и кой - не", уточни д-р Николова.

По думите ѝ хора, които са се завърнали от места, където има заболели от коронавирус, не трябва да отиват при личните си лекари, а да са вкъщи под карантина:

"Най-малкото, което бихме желали, е тези хора да се озоват в чакалнята пред кабинетите - наред с бременни, малки деца, възрастни хора, онкоболни или хора с белодробни заболявания. Човекът може да няма респираторен синдром, може и да има, но трябва ли да дойде в чакалнята?".

Лекарката разказа случай на пациент, отишъл с висока температура при личния си лекар, но не е казал, че е международен шофьор и се е завърнал от Ломбардия в Италия. Според нея джипитата трябва да получават информация за завърналите се от рискови зони техни пациенти.  

Тя обясни, че в момента в страната има втора вълна на грип тип В и при поява на пациенти със симптомите му ще настъпи объркване дали високата температура е от грип, или от коронавирус.   

Д-р Гергана Николова алармира и за проблем, свързан с изпращането на лекари да дежурят на граничните пунктове

"Искам някой да ми каже как тези хора след това ще се върнат в кабинетите си и да правят детска и женска консултация". 

В Италия - страната с най-много случаи на коронавирус в Европа, болничните при карантина, която е наложена от властите, се заплащат

Интервю на Гергана Хрисчева в "Преди всички", репортаж на Елена Шаханова от Италия и анкета на Кирил Фалин можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна