Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деветото издание на конкурса за пианисти-непрофесионалисти Vivapiano търси таланти от всички възрасти

Vivapiano е международен конкурс за пианисти, за които свиренето на пиано не е професия, а удоволствие. Деветото издание на утвърдилия се вече форум ще се проведе в София от 10 до 12 април, а домакин ще бъде Националното музикално училище "Любомир Пипков". В рамките на клавирното състезание отново ще се проведе и концертът-конкурс VivaVoce, в който могат да участват всички видове гласове - той ще бъде на 11 април вечерта, също в концертната зала на ул. "Оборище" 17.

Всяка година Vivapiano чества годишнини на забележителни композитори - през 2020 г. всички желаещи да се състезават за Гран при и Гран при Junior трябва да включат в програмата, която ще изпълнят, и пиеса от Лудвиг ван Бетовен, чиято 250-годишнина отбелязва целият музикален свят.

Пианистката Даниела Дикова - основател и артистичен директор на конкурса, призовава в това девето поред издание да участват и повече възрастни хора: "Единственото, което още не може да стане реалност, е идеята за това, че човек, когато се пенсионира в България, за него това е едно ново начало. Тогава е моментът в свободното си време да започне уроци по пиано. Или сам да започне да свири. Защото Vivapiano е и за тези хора, които имат да запълнят глада да правят нещо сами, да се опознават вече след като са приключили трудовите си навици, да се отвори един нов свят за тях и аз много бих искала това да се случи, но не се е случило за първите девет издания - българинът твърдо седи пред телевизора и турските сериали." Но очакванията остават - хора от всички възрасти, свирещи на пиано за удоволствие, са добре дошли да участват. 

Срокът за подаване на документи за участие в конкурсите Vivapiano и Vivavoce е 15 март. Кандидатства се онлайн, а регламента и формуляр за записване можете да прочетете в сайта на конкурса.

Чуйте в звуковия файл интервюто с пианистката Даниела Дикова за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт", в което тя разказва и за концерт изцяло с българска музика, изнесен от нея и цигуларката Даниела Щерева в град Нейпълс, щата Флорида, през януари 2020 г.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!