Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са проблемите пред обучението на българчета в Северна Ирландия

Снимка: архив

Българската общност в чужбина става все по-голяма и това не е изненада, защото е нормално право на всеки гражданин по света да търси по-добри възможности за реализация. Съвсем нормално е в същото време и българите в чужбина да полагат усилия да съхранят най-хубавото от българското у своите деца.

В този аспект образоването играе ключова роля. Похвално е, че се множат българските училища в чужбина.  Но хората, работещи в образоването, търсят и много други форми за насърчаване на този процес. В северноирландската столица Белфаст, например,  протича Трета образователна конференция по проект на Асоциация „Българска култура и образование“ в Северна Ирландия. Мотото на конференцията е: „Обединени добри практики - сигурно бъдеще в образованието, в несигурния свят на промените“. 

Кореспондентът на БНР във Великобритания Веселин Паунов разговаря с Валентина Стефанова - основател на Асоциацията, организатор на конференцията, и директор на Първо българско училище „Иван Вазов“ в град Арма и град Енискилен.

„Ще обединят добри практики между колегите, които са от български училища в чужбина и местните образователни институции. Да споделим опит в работата с двуезични деца“, коментира Стефанова.

Сред проблемите в работата си, които тя открои, са финансиране и начина, по който се финансира: „Имаме предложение съвсем отскоро за промени, които ще включват обучение на ученици на няколко различни адреса при вече създадени училища“.

„Искаме да бъде регламентирано до колко класа може да се обучават в слята паралелка, има списък на одобрени платформи за електронно обучение и ние пряко да участваме в тях“, каза Валентина Стефанова, която посочи, че асоциацията има подкрепата на министерството на образованието.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна