Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мигрантската криза на границата между Турция и Гърция продължава

29 февруари 2020 г. - мигранти край Одрин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди сирийски бежанци продължават да пристигат  на турска територия в ,,Пазаркуле" - на метри от границата с Гърция. Мигрантите не се ограничават от турските служители, свидетелства кореспондентът на БНР в региона.

Кризата продължава вече втори ден. Не спират да прииждат потоци бежанци. В бивака, който е на метри от гръцка територия, са блокирани хиляди мигранти – от турска страна те не биват спирани, а от гръцка не са желани.

Във временния лагер хората горят огньове и се стеле тежък задушлив дим. На място има много малки деца, дори и новородени.

Хората са без храна и когато днес благотворителни организации с два буса доставиха хранителни  продукти, се сбиха за  недостигащите за всички пакети.

Бежанците искат да стигнат до Западна Европа. Няколко пъти реагираха на фалшиви сигнали, че пунктът се отваря и стотици се спуснаха към към бариерата.

Хората искат помощ от турските власти за решаване на битовите условия с  доставката на храна и вода.

29 февруари 2020 г- - край Одрин

На автогарата в Истанбул всички автобуси, които пътуват в посока Одрин, са пълни, съобщава кореспондентът на БНР в Турция. Не всички от пътуващите в тях са турски граждани и сирийски бежанци

Има и хора от различни други националности, включително иракчани и афганистанци. В турските медии няма информация за бежански поток към България. Само две групи от по трийсетина души са се опитали да преминат.

Някои от бежанците са настанени в обществени сгради, но въпреки това има много проблеми от хуманитарно естество. Периодично се пускат слухове, че границата е отворена, потвърждава кореспондентът на БНР в Турция, като допълва, че и в момента в Одрин продължава потокът от хора, които се насочва към границата.

По-рано турският президент Реджеп Ердоган заплаши, че днес 25 хиляди бежанци ще пресекат  турската граница към Европа - това е общата бройка заедно с хората, които от вчера започнаха опитите да преминат границата. До вчера те са били 18 000.

Мигранти край Одрин - 29 февруари 2020г.

Заради кризисната ситуация по гръцко-турската граница Атина настоява за европейски санкции срещу Анкара -  за нарушение на споразумението за спиране на мигрантите.

Специалните части за борба с безредиците от цяла Северна Гърция са разположени на граничния пункт и по граничната бразда с Турция, информират от дирекцията на полицията в южната ни съседка. Мигрантите хвърлят камъни срещу граничарите, което е  наложило употребата на сълзотворен газ и шокови гранати.

В помощ са и военните части. Гръцките медии излъчват от турска територия придвиждането на още хиляди мигранти към гръцката граница, информира кореспондентът на БНР в Гърция.

Правителствени източници, цитирани от медиите в южната ни съседка, съобщават за телефонен разговор между външните министри на Гърция и Турция. От Анкара не дават гаранция, че ще овладеят мигрантския поток, съгласно споразумението с Европейския съюз.

"Ситуацията е критична. Турция отвори границата за преминаване на мигрантите и изнудва Брюксел", коментират анализатори в Гърция.

Само сто мигранти с лодки успяха за едно денонощие да достигнат гръцките острови, които вече се охраняват от изпратени днес 52 военни кораба.

Атина няма да отстъпи пред натиск от Анкара, заявиха гръцки депутати.

Гръцките сили за сигурност на границата - 29 февруари 2020 г.Мигранти на турско-гръцката граница - 29 февруари 2020 г.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна