Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Между Lafka и „Български пощи“

Къде са вестниците

Издателите на печатни издания нямат полезен ход

Снимка: БГНЕС

Как се разпространяват вестниците от днес, след като над 1100 обекта на Lafka са вече затворени, а „Български пощи“ поема тази функция от вчера?

Сливен тази сутрин е осъмнал без вестници. В централната поща на града не са получавали печатни издания и все още чакат указания как да действат.

Това можеше да се прогнозира още миналата седмица, когато бяха проведени две срещи с „Български пощи“ и издателите на вестници, на които стана ясно, че нищо не е ясно“, каза пред „Хоризонт“ Теодора Пеева, главен редактор на вестник „Сега“ и представител на Съюза на издателите. Пеева потвърди, че към този момент нямат действащи договори. Те са едностранно подписани от издателите, но все още липсва подпис на другата страна.

Ние не знаем кой превозва, къде превозва и кой ще ни плати накрая тиражите, които сме дали, но, както разбираме, не са стигнали до нашите читатели“, подчерта Теодора Пеева.

Според нея правителството е решило прибързано и изненадващо да се включи в разпространението на вестници, без да има съответна готовност по места за това. Пощите не разполагат с транспорт и пунктове за продажба на вестници и се изисква време за реорганизация. Не е ясно и с каква отстъпка ще се работи.

Първоначално е бил визиран срок 1 юли, за да има време да се ангажират хора и да се обособят обекти.

Цялата ситуация бе променена със закриването на обектите на Lafka вследствие на промените в Закона за хазарта, тъй като се оказа, че 50% от оборотите им идват от продажбата на лотарийни билети и за тях не е рентабилно да съществуват, ако не могат да продават такива билети. Именно това ускори рязко процеса и доведе до тази ситуация“, коментира Пеева.

От години издателите на вестници алармират за монопола на разпространителския пазар, възпрепятствал особено опозиционните издания, допълни тя. „Но правителството и КЗК, която проведе три анализа на пазара, не можа да види този монопол. Сега се оказва, че на практика сме били прави. Защото се оказва, че с оттеглянето на една фирма от пазара, която организираше транспорта и разпространението на вестници, на пазара зейва огромна дупка.“

Няма как в рамките на два дни да организираме независимо разпространение, изтъкна Теодора Пеева.  

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна