Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пред Паметника на Незнайния воин в столицата бе издигнато националното знаме

| обновено на 03.03.20 в 16:30
Снимка: Добромир Видев

В столицата пред Паметника на Незнайния воин се състоя тържествена церемония по издигане на националното знаме.

На ритуала бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, представители на ръководния състав на Министерството на отбраната и българският патриарх Неофит.

Тържествата в София започнаха с благодарствен молебен, отслужен от патриарх Неофит.

Това е не само едно от важните исторически събития от хилядолетната история на България. Узаконеният чрез този договор нов български държавен суверенитет е естествен завършек на дълъг и динамичен процес, в който православният български народ показва и доказва, че е несломен от тежката си историческа съдба, каза патриарх Неофит и допълни: 

"Особено дълбоко почитаме в този паметен ден онези, които за извоюването на тази свобода са пожертвали и най-скъпото, собствения си живот.  За всички братски православни войни, дошли тук от близо и далеч, както и за българските опълченци, заложили живота си, за да бъдем днес ние свободни, честит и благословен празник! Бог да пази България!" 


Под звуците на националния химн пред Паметника на Незнайния воин беше издигнато националното знаме в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова, заместник-началника на отбраната Емил Евтимов и военния министър Красимир Каракачанов.

След церемонията военният министър Красимир Каракачанов каза, че днес наистина се празнува освобождението от турско робство. Той беше гневен на изказвания, които отричат празника 3 март:
 
"И сега като слушам някои дървени философи да ми обясняват, че Трети март не било празник, че било договор между някакъв султан и някакъв руски император, просто не мога да разбера в коя държава живеем. Трети март е български национален празник, защото тогава възкръсва българската държавност след 500-годишно турско робство. Не присъствие, не културно сътрудничество, а 500-годишно робство".

Вицепрезидентът Илияна Йотова отправи призив за единство по време на словото си пред Паметника на опълченеца в София.

„Всеки онзи, който се опита с днешна дата да пренапише българската история и да говори, че сме получили даром свободата си, скверни паметта не само на онези, които загинаха за свободата на България, но скверни паметта и на всички нас – съвременниците, и никога не бива да допускаме историята ни дълга да бъде оскверняване по този начин“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна