Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медицинските сестри се барикадираха в парламента и обявиха, че ще останат безсрочно

| обновено на 06.03.20 в 15:06
Снимка: БГНЕС

Петте медицински сестри, които по-рано се барикадираха в бившия партиен дом, който сега се използва от парламента, обявиха че ще останат там докато политиците и отговорните фактори в здравеопазването не отидат да се срещнат с тях.

Акцията на сестрите е продължение на подновения на 1 март протест за по-добри заплати, условия на труд и реформи в системата.

В отговор на твърденията, че протестът им е политически мотивиран, медицинската сестра Ирина Узунова каза:

„За пореден път се разграничаваме от всичките лица, които се появяват тук и на наш гръб се опитват да си направят пиар. Няма да позволим никоя политическа партия да яхне нашия протест“.

Напрежението ескалира тази сутрин, след като една от сестрите - Бойка Анастасова излезе през прозореца и застана на перваза на втория етаж на сградата на бившия партиен дом, застрашавайки живота си. 

С убеждаването ѝ да се прибере беше ангажиран лично шефът на НСО ген. Красимир Станчев.

Бойка Анастасова обаче отказваше да влезе, като твърдеше, че я е страх и срещу нея и колежките ѝ е имало насилие от страна на охранителите. От НСО обаче отричат.

Малко след 8.30 часа Анастасова слезе от перваза на прозореца на парламента, който се намира на нивото на третия етаж. Това се случи, след като от НСО изпълниха молбата на петимата медици при тях да дойдат журналисти.

В задочна реплика към председателя на здравната комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ, че сестрите са търсели нарочна провокация.

Димитрия Димитрова от Пазарджик, която е сред петте жени в залата, заяви:

"Ние влизахме, когато те станаха, ние не сме закъснели. Недейте да си мислите, че на нас ни се дава думата току така. Професията ни е на изчезване. Крепи се изключително на пенсионерите, работа на второ и трето място и на извънреден труд, който полагат колегите".

Барикадиралите се пет жени заявяват, че ще останат без краен срок. От Национална служба "Охрана" помолиха журналистите да напуснат сградата и обявиха, че ще преговарят с медицинските сестри да се откажат от окупацията. Междувременно пред сградата на парламента започнаха да се събират хора. 

Медицинските сестри останаха през цялата нощ в парламента

След като слезе от перваза, Бойка Анастасова разказа:

„В един момент изгасиха лампите. След като изгасиха лампите, ние останахме навънка - отгоре върху перваза, от вътрешната страна и ги помолихме да не влизат, защото вече загубихме доверие в тях. И в следващия момент ни убедиха, че ще светнат лампите и ще излязат от вратата, ще затворят и ние ще можем да слезем.

В момента, в който слязохме  и си съблякохме връхните дрехи и седнахме, те ни подгониха и ни заблъскаха. Аз бях ето там в този край и те започнаха да ме гонят, да ме блъскат и аз се качих на прозореца и дойдох тук, за да помогна на Мая (Илиева) - защото те дърпаха четирима и изнасяха Мая.

Аз не съм дошла да се бия и да се блъскам. Главата ми в момента е толкова объркана. Не съм очаквала такова нещо. Ние седяхме кротко и мирно ето тука -  просто седяхме и чакахме някои от нашите властимащи да прояви благоразумие, да седне и да говори, защото това са лъжи, които една година се изговарят. Една година се изговарят лъжи, които нямат никакво покритие".

"Аз съм тук  в знак на солидарност към моите колеги", беше категорична Анастасова:

"Аз съм член на етичната комисия на Синдиката на медицинските специалисти и в качеството си на такъв съм тук в знак на солидарност към моите колеги".


Директорът на Националната служба за охрана Красимир Станчев заяви, че спирането на електричеството в окупираната от протестиращите медицински специалисти зала през нощта е било "тактически ход"Той обясни действията на своите служители, опитали да изведат жените от сградата на бившия партиен дом, с желанието да бъде осигурена безопасността им.

НСО излезе с изявление, в което се казва, че с риск за живота си служителите на службата са предотвратили нелепа трагедия. И отрече употребата на сила.

Президентът Румен Радев видя дълбок структурен проблем на българското здравеопазване в протеста на медсестрите.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и председател на здравната комисия Даниела Дариткова окачестви ситуацията с барикадиралите се медицински сестри като целенасочена  провокация

А здравният министър Кирил Ананиев - като "провокация срещу държавността"

БСП и ГЕРБ се скараха за протестиращите медицински сестри. От ВМРО нарекоха поведението на протестиращите неприемлива провокация, а от ДПС изразиха пълната си подкрепа за исканията им за достойно заплащане.

Надежда Маргинова, участничка в протеста, говори в ефира на предаването "Преди всички" по "Хоризонт":

Защо стигнахте до тази радикална част от протеста?

"Защото за една година обиколихме всички институции и всички лица, от които зависи да се вземат решения на проблемите, които поставяме. И няма никакво развитие".

Смятате, че с тази акция, включително и със заплашваща живота на госпожа Атастасова проява, ще провокирате чуваемост?

"Не…Ние по принцип пет дена бяхме на палатков лагер - в дъжд, в студ, на вятър, никой не ни отрази, все едно, че сме невидими. Също и майките на деца с увреждания. Вчера дойдохме да присъстваме на Здравната комисия, да вземем участие, да повдигнем въпроса, да се обърнем към господа лекарите, които уж не трябва да плюем, но аз от тук нататък няма да спра да плюя, да поставим нашите проблеми, да ни съдействат. Те въобще не ни отразиха, излязоха си за пет минути, гласуваха набързо единствената кандидатура за управител на НЗОК и си тръгнаха. И ние тогава решихме, че след като продължават да ни игнорират, да се правят, че ние не съществуваме и нямаме проблеми, няма да напуснем сградата на Народното събрание".

"Жалко е, че по този начин една група от нашето общество - медицинските сестри, трябва да си търсят правата". Така Виолета Желева от "БСП за България" коментира пред БНР казуса с ескалиралия протест:

"Наистина правилният въпрос е докъде стигнахме, защото аз смятам, че това не е нормално. Защо се стигна до това? Естествено е заради лъжата, която няколко пъти вече те чуха и се надяваха да бъде променена тяхната ситуация и заплащането им да бъде по-справедливо и нормално. Тази лъжа да доведе до това, че тези жени трябва да се барикадират. По този начин се управлява страната ни -  не веднъж сме го срещали и виждали  - как политиката се прави от една кола, от един джип и как се раздават средства и след това хората биват лъгани".

На посещение в Кърджали вчера вечерта председателят на БСП Корнелия Нинова коментира, че исканията на медицинските специалисти са справедливи и правителството трябва да спре да ги лъже.

"Основателни искания за подобряване на условията на труд, нямат кадри, дават по две-три смени, работят при нечовешки условия. Веднъж вече ги излъгаха  - Борисов ги излъга, че ще им повиши заплатите. Даже каза: Ето дал си едни 50 милиона и заплатите са вдигнати. Нищо подобно - с един лев не са им увеличени заплатите", каза Нинова.

Интервю с Виолета Желева може да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна