Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСО за ситуацията с медсестрите: Предотвратихме нелепа трагедия

| обновено на 06.03.20 в 16:53

Националната служба за охрана (НСО) разпространи изявление до медиите във връзка с 5-те барикадирали се медицински сестри в парламента, в което се казва, че с риск за живота си служителите на службата са предотвратили нелепа трагедия.

НСО отхвърля твърденията на сестрите, че охранителите са упражнили насилие и заявява, че служителите са положили неимоверни и продължителни усилия по уважителен и в съгласие с личното достойнство на участниците в протестната проява начин да ги склонят към диалог и сътрудничество.

Началникът на НСО бригаден генерал Красимир Станчев поднася дълбока благодарност на служителите, които допринесоха за това ситуацията да не се развие до трагичен изход, се посочва в съобщението.

От службата разпространиха любителски видеозапис, в който се вижда, че при влизане на служителите в залата, жените скачат и излизат на первазите на прозорците, откъдето част от тях са свалени своевременно. Заснето е как лично Красимир Станчев убеждава една от тях да се прибере в залата, като е преградил с тялото си пространството към ръба на перваза.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Трендафил Величков

Съветник предложи Пазарджик да стане национален център за подготовка на доброволци

Пазарджик може да се превърне в национален център за подготовка на доброволци, като за целта се използва добрата материална база на  Центъра за специализирана професионална подготовка към  Академията на МВР.  По този начин капацитетът на Центъра ще бъде използван на 100 процента, и като ресурс,  и като безспорна експертиза.   Това..

публикувано на 31.07.24 в 16:12

За първото тримесечие 490 бащи са взели "бащинство" за гледане на дете до 2-годишна възраст

Само 490 бащи са се възползвали от законовото си право да гледат детето си до 2-годишна възраст и да получават обезщетение за това, сочат данните на Националния осигурителен институт за първото тримесечие на годината. За сравнение - за същия период на миналата година те са били малко повече – 507.  Законът дава право на мъжете да гледат детето..

публикувано на 31.07.24 в 16:11

"Хамас" заплаши с отмъщение след убийството на Исмаил Хания

Радикалната палестинска групировка "Хамас" заплаши с отмъщение след убийството в Техеран на лидера ѝ Исмаил Хания, за което обвини Израел. Редица държави осъдиха покушението, което повишава напрежението в Близкия изток. "Хамас" определи убийството на Исмаил Хания като "страхлив акт, който няма да остане ненаказан". Върховният духовен лидер..

публикувано на 31.07.24 в 15:44

На първо четене: Пълна забрана за продажба на райски газ на физически лица

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за здравето, с които се налага пълна забрана върху продажбата, включително онлайн, на райски газ (диазотeн оксид) и пълнители за него на физически лица без оглед на възрастта им. Остава разрешена само продажбата за юридически лица за медицински цели и за хранително-вкусовата промишленост по специален ред..

публикувано на 31.07.24 в 15:42
Национална детска болница - проект

Д-р Влатко Глигоров: Съобразявам се с Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница

Съобразявам се с Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница.  Това заяви пред БНР д-р Влатко Глигоров, директор на Здравната инвестиционна компания за детска болница.  "Имам план, който трябва да изпълня, имам времева рамка. Те гледат прозрачността и цялостната концепция.  Има много експерти, включително и на..

публикувано на 31.07.24 в 15:40
Пожарът се вижда над село Микрево.

Продължават усилията за овладяване на големите горски пожари в Югозападна България

Властите уверяват, че няма опасност за населените места в района на двата пожара в Благоевградска област - eдиният е до границата със Северна Македония, а другият - до границата с Гърция, в планината Славянка.  Ситуацията с пожарите в Благоевградско е тежка, но няма опасност за населени места Военни хеликоптери се включват в гасенето на..

публикувано на 31.07.24 в 15:24
Юлиян Попов

Юлиян Попов: Активната роля на кмета е важна за прилагане на климатични политики в градовете

До края на сесията на Междуправителствения панел  по  изменение  на климата на  ООН в София трябва да се изяснят насоките за следващия голям доклад №7, който привършва 2028 г. и за доклада за градовете и климата довършен 2027. Делегациите да решат общите параметри, защото докладите събират научното знание от целия свят и е сложно да се..

публикувано на 31.07.24 в 15:11