Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веско Ешкенази с юбилеен концерт и турне

Веско Ешкенази Музикант на годината 2010
Снимка: Bulphoto

Точно на националния празник 3 март юбилей празнува един от най-обичаните и уважавани български музиканти - цигуларят Веско Ешкенази. Вече повече от 20 години той е концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър - Амстердам, един от най-елитните световни оркестри. Но творческата дейност на Веско Ешкенази се простира далеч отвъд това - той е изявен солист, камерен изпълнител (особено популярно е дуото му с пианиста Людмил Ангелов), а напоследък и диригент. По волята на слушателите на предаването за класическа музика "Алегро виваче" той получи наградата "Музикант на годината 2010".

На 17 март в зала 1 на НДК Веско Ешкенази ще зарадва почитателите си с голям юбилеен концерт, в който ще участват и много негови приятели и музикални партньори през годините: брат му - диригентът Мартин Пантелеев, пианистът Людмил Ангелов, актрисата Койна Русева и много други. Цигуларят обещава и много изненади за публиката, но признава, че предпочита за него да няма такива и всичко да мине по сценарий:

"Не обичам изненадите, защото професията ми е такава, че всичко трябва да е подготвено не на 100, а може би на 1000% преди да излезеш на сцената. Това ме прави, малко или много, както се казва на английски език "control freak" - човек, който е луд по това да контролира всичко около себе си. А главното, към което се стремим, е всъщност да можем да контролираме самите нас."

Колкото до предстоящото празнично събитие в София:

"Още в началото, когато започнахме да го мислим този концерт, го възприех като един празник, който искам да споделя с моите най-близки приятели, със семейството ми, което ще е там - на сцената и извън сцената, но ще са със мен. Изобщо, исках да е своеобразен празник, който да не е вкъщи, примерно в Амстердам, а да поканя една цяла зала в НДК да е с мен и да сме всички заедно. На практика това е този 17 март, който идва." - сподели Веско Ешкенази.

След големия юбилеен концерт в София цигуларят ще направи и турне в повече от 10 български града, което ще продължи до октомври.

Цялото интервю с Веско Ешкенази, направено по телефона от дома му в Амстердам за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт", чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна