Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заразените с коронавирус у нас остават четирима

| обновено на 08.03.20 в 17:40
Националният оперативен щаб даде брифинг в Министерски съвет.
Снимка: БГНЕС

Няма нови потвърдени случаи на коронавирус у нас на този етап, съобщи ръководителят на Националния кризисен щаб проф. Венцислав Мутафчийски към 17 часа днес.

По-рано бе обявено, че има още две положителни проби за коронавирус в България, след съобщените снощи два случая - на 27-годишен случай в Плевен и 75-годишна жена в Габрово. За всичките четири случая е доказана инфекция с Ковид-19. Заразените са в процес на оздравяване.

"Не, няма положителни резултати. 14-те проби от Военномедицинска академия са отрицателни. Останалите лаборатории все още работят. До утре ще има данни от Националната лаборатория, защото пробите все още са на път към Националната лаборатория“, каза проф. Венцислав Мутафчийски днес следобед и допълни:

Голям е броят на контактните лица, които се изследват във връзка със случаите в Габрово. Там броят на контактните лица, които подлежат на изследване, е 140“.

“В Плевен все още няма окончателен брой на контактните лица, така, че когато има такава информация, ще уведомим“, поясни още Мутафчийски.

“Във връзка с капацитета на лабораториите не мога да гарантирам, че през нощта ще има някаква допълнителна информация. Най-вероятно това ще бъде в рамките на утрешния ден.

Иначе са четири лицата, които са потвърдени, както знаете. Няма промяна в бройката. 107 000 са в света, 102 са страните, които са обхванати от инфекцията“, продължи той и обясни:

“Всъщност има поголовен скрининг на персонала, който е бил в болницата, които нямат никакви симптоми. Също така и контактните лица, които са в личен план към двамата заразени. Версията за нулевия пациент, който е влязъл от Гърция, отпадна почти веднага след като беше изказана, така, че няма развитие по тази тема. Когато имаме от референтна лаборатория потвърждения, въпреки, че ние ги потвърдихме N-пъти, ще информираме“.

Относно броят на лекарите и медицинските лица в страната, които да поемат, ако се налага, проф. Мутафчийски каза:

"Мога ли да ви задам един въпрос: кои лекари лекуват грип “Б“ страната?".

Днес преди обяд директорът на Националния център по заразни и паразитни болести професор Тодор Кантарджиев каза, че и втората проба на 27-годишния мъж от Плевен се е оказала положителна. Заразен е и 61-годишен мъж, който е бил в контакт  с него.

„От Плевен е единият  пациент, 27-годишен мъж и един 61-годишен мъж, който е бил в контакт с него от същата клиника“, каза той.

В Габрово, освен 75-годишната жена, положителна проба за коронавирус е дала и втора жена, която е медицинско лице, която е била в контакт с нея.

„Резултатите, които се получиха за Габрово са следните. Това е жена на 75-годишна възраст. Освен това има една проба на лице, което е медицински персонал, жена е“.

Издирват се още хора, които са контактували със заразените, каза тогава главният здравен инспектор доктор Ангел Кунчев:

„Разширяваме и кръга на контактните лица, така че да се опитаме да открием кой наистина е донесъл заразата, но това не винаги е възможно“, каза той.

От Плевен са изследвани 24 проби, а от Габрово - 46 проби.

Няма основания за паника, пациентите са открити в оздравяващия им период - дори 75-годишната пациентка, добави Мутафчийски.

„Тези контактни лица и дори заразени лица, те не са прокажени и не могат да бъдат подлагани на публично посочване. Моля ви за разбиране в тази насока, да се покажем на нивото на цивилизовани хора“, каза той.

Целия брифинг на Националния оперативен щаб за коронавируса от 10 часа днес може да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени