Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Велико Търново

Ученически парламент прави ежегоден благотворителен бал с кауза

Тази година ще подкрепят отделение в местната болница

Градският ученически парламент във Велико Търново
Снимка: Фейсбук

Градският ученически парламент във Велико Търново определи каузата на тазгодишния си благотворителен бал. 60-те средношколци от старата столица решиха да подпомогнат педиатричното отделение на областната болница и да дарят средства за лечението на 3-годишно болно момиченце.

Пролетният благотворителен бал на учениците е предвиден за 12 март. Градският ученически парламент във Велико Търново провежда пролетния си благотворителен бал за четвърта година. Първите две издания бяха посветени на болни деца. Миналата година благородната ученическа инициатива подпомогна детския дом за медико-социални грижи в Дебелец.

„Ще подкрепим детското отделение към МБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ като ще закупим апарат, който изследва функционалното дишане на децата в отделението, тъй като той е необходим при изследване на деца от всякакви възрасти. Смятаме, че така ще помогнем на възможно най-много хора да може по-бързо да се установи дадено заболяване“, каза Виктория Колева от градския ученически парламент във Велико Търново.

„Тъй като апаратът е на стойност 1500 лева, ние смятаме, че ще успеем да съберем по-голяма сума. Като втора кауза, допълнителните средства, които ще съберем, смятаме да дарим за Ана Паздеркова, която е на три години и страда от детска церебрална парализа“, допълни Йоана Якова, председател на градския ученически парламент във Велико Търново.

Благотворителната инициатива на учениците е подкрепена от Община Велико Търново, Младежкия дом и големи фирми от града. Социалната отговорност на учениците е достойна за уважение и показателна, че за добротата и съпричастността няма възраст.  

Миналата година от пролетния благотворителен бал на Градският ученически парламент бяха събрани и дарени 3527,97 лв. за децата с увреждания в Дома за медико-социални грижи в Дебелец. С парите, събрани от средношколците, беше осигурен вертикализатор, проходилка, дидактически шкафове, музикален инструмент и детски книжки.

През този месец градският ученически парламент продължава с още инициативи.

„Предстоят ни през март месец да направим нашата акция „Внуче под наем“ в старческия дом. Ние се срещаме с възрастните хора, пеем песни, играем хора заедно и правим интересни интерактивни игри. Друга акция е „Аз съм малък, но зная“, която организираме в училищата за петокласници. Това е състезание между петокласниците - кой знае повече на различни теми, които изучават в училище“, изтъкна Йоана Якова.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!