Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аглика Генова и Любен Димитров с интегрален албум, посветен на Рахманинов

На световния музикален пазар се появи новият компактдиск на световноизвестното клавирно дуо Аглика Генова и Любен Димитров. Той е двоен и представлява интеграл на всички произведения за клавирно дуо, композирани от Сергей Рахманинов. 

"Ние с Рахманинов - Втора сюита, на практика започнахме нашата клавирно дуо-кариера. Никога не сме предполагали преди 25 години, че след толкова десетилетия, когато ние предложим на ръководството на CPO този проект, те буквално ще го "лапнат", както се казва. Нямаше никакво обсъждане, когато показахме на Буркхард Шмилгун листата с наши предложения за следващи проекти - когато споменахме Рахманинов, той каза: "Няма дискусия. По-нататък няма смисъл дори да говорим. Вземаме Рахманинов и правим два диска". Ние бяхме учудени, защото CPO по принцип правят много рядко двойни дискове - само когато искат да представят нещо наистина много значимо и са сигурни, че този диск ще има много голямо значение в световната дискография." - сподели Любен Димитров.

"Тези два диска представят една истинска житейска ретроспекция" - добавя неговата "половинка" Аглика Генова.

Записите са осъществени през 2018 и 2019 г. в голямата концертна зала на Кьолнското радио. Още с появата си дискът застана начело на класацията за албуми на СPO.  

Всички интересни подробности за проекта Аглика Генова и Любен Димитров разказаха в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени