Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мерките заради Covid-19 в Габрово и Плевен остават в сила

Снимка: БГНЕС

Мерките срещу разпространението на коронавируса в Габрово обхванаха институции, лекарски практики и фирми. Лекари от Габрово, които работят в Севлиево, преустановиха прегледите. Стоматолози спряха да приемат пациенти.

Пробите за коронавирус от Габрово са отрицателни, но са изпратени нови 13 и 3 от тях са от пациенти на болнични заведения, които проявяват характерни за заболяването симптоми. Очаква се утре да излезе резултатът от теста на жена от Севлиево, завърнала се от Тайланд и хоспитализирана в болницата, както и на две момчета от белодродробната болница с тежки гриподобни оплаквания. Останалите 10 проби са взети от хора от медицинския персонал в областната болница, били в контакт със заразените от коронавирус пациентки. Те остават под карантина. 

75-годишната жена се възстановява, а медицинската сестра не е имала оплаквания, отново припомни председателят на Областния кризисен щаб д-р Николай Пенчоков, който подчерта, че мерките срещу разпространението на Covid -19 остават в сила:

"Болницата е под карантина поне до 22 март".

Лечебното заведение поема само спешни случаи, както и пациенти, които са на животоподържащо лечение. Специалисти от болницата, които преглеждат на второ работно място, трябва да затворят кабинетите си за срока на карантината.

Предпазни мерки са въведени в институции, лекарски практики и фирми.  Някои служби ограничиха достъпа на граждани, но няма такива, които да са преустановили работа, подчерта кметът Таня Христова

Двете жени, диагностицирани с Covid-19, са в добро състояние.

Габрово, заедно с Плевен остава под специален надзор. Проверка показа, че маски за еднократна употреба в аптечната мрежа в Габрово се предлагат на цена от 1,50 до 2 лева.  Прави впечатление, че в оборотни хранителни магазини персоналът не ползва лични предпазни средства. 

В Плевен ТЕЛК възстанови работата си с граждани.  Нови 44 проби за коронавирус са взети днес в града. Те са на медицински лица, чужденци, които работят на газопровода „Балкански поток“ и на студенти, посещавали клиниката за обучение. 200 са под домашна карантина.

Университетската болница „Д-р Георги Странски“ е под карантина, отменени са планови операции, детски и женски консултации, забранени са свижданията, болницата приема спешни случаи.

Момчил Цветков, говорител на лечебното заведение, обясни:

„ТЕЛК-ът работеше вчера по документи, като в късния следобяд се възобнови и работата на ТЕЛК-а. Гражданите, които имат работа там, могат да го посещават, лекарите ще работят с тях. Само апелираме тези, които могат да се придвижват сами, да идват сами, а тези, на които им трябва придружител - с един придружител, за не се получава струпване поради още безпрецедентните мерки за сигурност заради коронавируса и карантината, в която е поставена плевенската болница“.

В Плевен е засилена дезинфекцията на общинските обекти и обществения транспорт. Извършва се строг контрол за недопускане на масови прояви.

Яника Петкова, която е първа смяна по линия на тролей №3 „Строгозия-Кайлъка“, разказа пред микрофона на БНР:

"Дезинфекцирам със специални препрати, работя с ръкавици, имам дезифектант за тролея - по време на  почивката и след работно време. Не пътуват с маски хората. Гледам, че по малко хора има. Разпореждането е да не се храним на работното място, да си трием ръцете с мокри кърпички, да работим с ръкавици".

Психоложката доц. Анелия Рангелова коментира пред БНР:

"Тази ситуация е стрес тест както за институциите, но и за интелигентността на хората - как ще се справим в тази тревожна ситуация. Това зависи от ресурса ни за адаптация към променените условия. Условията са не само променени, а и силно заплашващи живота на хората - нещо, което се внушава от мерките, които се вземат, а не от самата характеристика на заплахата. Тези мерки са абсолютно необходими".

Интервю на Латинка Светозарова с доц. Анелия Рангелова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна