Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Коста Костов: Трябва яснота колко пациенти за интензивно лечение могат да приемат болниците

Паниката заради коронавируса е по-голяма отколкото е необходимо, смята той

| обновено на 10.03.20 в 14:38
Снимка: Георги Корнейков, БНР

По думите му здравните власти трябва да определят точно каква е готовността на системата да поеме пациенти в тежко състояние, защото не всички инфекциозни клиники разполагат с необходимия брой легла. Това заяви пред БНР професор Коста Костов - консултант по белодробни болести в столичната Университетска болница "Света Анна":

"Защото, по моя информация, инфекциозните клиники и отделения в страната нямат интензивни звена. Не сме наясно въобще какво количество апаратура притежаваме и колко хора са подготвени да работят с нея, какви апарати за инвазивна вентилация има в страната. Единственото, за което мога да се моля, е да няма твърде много тежко болни". Той уточни, че усложненията при това заболяване са много тежки и затова са необходими болнични легла с възможности за интензивни грижи, което значи апаратна вентилация.

По думите на професора вниманието трябва да бъде насочено към възрастните хора, защото тях ги засяга основно коронавирусът. 

"Смъртността от Covid-19 е не повече от 1%, така сочат официалните източници", уточни той.

По думите му паниката заради коронавируса е по-голяма отколкото е необходимо и това може да доведе до други заболявания.

Проф. Костов беше категоричен, че здравната система ще издържи, ако се подходи с по-малко паника и обемът на карантината не е голям и тежък. 

Интервюто на Гергана Хрисчева с проф. Коста Костов в предаването "12+3" по „Хоризонт" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна