Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каракачанов е против лагер за мигранти в Гърция до границата с България

Красимир Каракачанов
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов нарече неразумни и тенденциозни плановете на Гърция за изграждане на лагер за мигранти до границата с България.

„Настаняването на нелегални мигранти в близост до границата ни от гръцка страна е предпоставка за допълнително наслояване на напрежение. Това не е добросъседско и е неразумно“, написа той във Фейсбук профила си.

Коментарите идват, след като гръцкият министър на миграцията Нотис Митаракис обяви през уикенда, че Атина иска да изгради два затворени лагера в северния район Серес, който граничи с България, и край Атина с 1000 места, посочва АФП.

„Българската армия е в готовност и гарантирам, че нова вълна мигранти към страната няма да допусна. Все пак нека колегите от Гърция да се замислят съпричастни в какво действие по-точно стават“, посочва Каракачанов..

Според него „Ердоган и неговите провокации спрямо Европа са едно, я съвсем друго е използването на хората като пешки на шахматната дъска на геополитическия хоризонт на Балканите“.

„Всички видяхме и репортажите, разпространени от международните агенции, как турски граничари возят и карат насила мигранти да преминават в Гърция. Не може ние да ставаме заложници на чужди конфликти и интереси“.

„Нов лагер на българската граница от страна на Гърция е вече тенденциозен. Това ще доведе до напрежение в иначе добросъседските ни отношения. Кому е нужно това?“, пише Каракачанов и добавя:

„България няма да плаща чужди сметки“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна