Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Английската централна банка свали спешно лихвата до 0,25%

Английска централна банка
Снимка: Ройтерс

В сряда Английската централна банка (АЦБ) намали спешно основната си лихва с 50 базисни пункта до ниво от 0,25%, като този ход идва на фона на засилващите се опасения в глобален план за негативното икономическо въздействие от епидемията от коронавирус.

Самото решение беше взето единодушното на извънредно заседание на Комитета за парична политика на АЦБ.

Намаляването на лихвения процент от 0,75% до 0,25% доведе основната британска лихва до най-ниското ѝ ниво в историята на банкирането на Острова. АЦБ също така оповести, че ще освободи допълнително миларди паунда за подпомагане на търговските банки да подкрепят британските фирми.

Централната банка добави, че ще поддържа програмата си за покупки на активи (известна като "количествени улеснения") в размер на 432 млрд. паунда и че покупките на нефинансови корпоративни облигации ще останат в размер на 10 млрд. паунда.

АЦБ заяви: "Въпреки че степента на икономическия шок от коронавируса Covid-19 е много несигурна, икономическата активността вероятно ще намалее съществено в Обединеното кралство през следващите месеци. Временни, но значителни прекъсвания на веригите за доставка и по-слабата активност могат да представляват сериозно предизвикателството за паричните потоци и увеличаване на търсенето на краткосрочен кредит от страна на домакинствата, както и за оборотния капитал на компаниите".

Определящите политиката на централната банка съобщиха също и за нова схема, която ще помогне на комерсиалните банки да отпускат заеми на бизнеса с акцент върху дребните и средните фирми.

По-ниските лихвени проценти са добра новина за вземащите заеми и лоша за онези, които спестяват, защото големите банки използват основния лихвен процент на АЦБ като референтна база за ипотечните заеми и спестовните сметки.

Централната банка твърди, че промяната ще освободи допълнително 190 милиарда паунда за банките за отпускане на заеми.

Решението на АЦБ идва седмица, след като и Федералният резерв на САЩ намали извънредно лихвените проценти с 50 базисни пункта като реакция на въздействието на вирусната епидемия върху американската икономика и финансовите пазари.

На този етап Европейската централна банка все още не е взела решение дали и тя да намали лихвените си проценти в отговор на COVID-19. Това обаче може да стане факт на утрешното редовно заседание на ЕЦБ.

Днешното решение на Английската централна банка идва часове преди министърът на финансите на Великобритания официално да обяви нови мерки в подкрепа на икономическия растеж и разкриване на работни места в бюджета на правителството.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна