Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските борси стартират с повишения след извънредното решение на АЦБ да намали лихвата

Европейските пазари на акции стартират с повишения търговията в сряда след спешното понижение на основната лихва на Английската централна банка до историческо дъно от 0,25%.

Преди началото на днешната сесия фючърсите на основните европейски борсови индекси се търгуваха на негативна територия, след като повечето държави на стария континент продължават да съобщават за нарастване на броя на новозаразените с коронавируса Covid-19.

Решението на АЦБ да намали спешно основната си лихва и да обяви мерки в подкрепа на облекчено финансиране на британския бизнес и на домакинствата обаче допринесоха за позитивен старт на европейската търговия, като повечето фондови индекси се повишават с около и над 1%.

Общият индекс Stoxx Europe 600 нараства с 1,4%, след като ден по-рано приключи отново на загуба, понижавайки с 1% и след "черния понеделник", когато заличи повече от 7% от стойността си.

Немският индекс Dax 30 нараства с 1,55%, френският CAC 40 - с 1,72%, испанският Ibex-35 - с 2%, а британският FTSE100 - с 1,4%. Основният индекс на борсата в Милано MIB напредва с цели 2,2%, въпреки че огнището на епидемията от коронавирус в Италия продължава да бъде най-голямото в света (извън Китай) с продължаващ силен ръст на броя на заразените и на починалите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени