Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради Covid-19 папата с аудиенция чрез ефир от личната си библиотека

Папа Франциск с аудиенция от библиотеката на Апостолическия дворец във Ватикана, като част от предпазните мерки срещу Covid-19.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Традиционната седмична обща аудиенция на папа Франциск, която обикновено се провежда с участието на хиляди хора на ватиканския площад "Свети Петър" или в аудиториума "Павел Шести", днес се състоя в личната му библиотека в Апостолическия дворец и за първи път бе предавана пряко в ефира от редица телевизионни канали и интернет сайтове, съобщава БТА.

Това се наложи заради задължителните мерки, обявени от италианското правителство с цел да се ограничи разпространението на новия коронавирус в страната и в миниатюрната държава на светия католически престол, посочва Асошиейтед прес.


Ватиканският площад остана празен заради мерките срещу новия коронавирус

Ватиканските власти забраниха присъствието на поклонници и туристи на площада. Затова, за разлика от обичайните неделни проповеди, които се предават на големи екрани на площада, този път той остана празен. В библиотеката заедно с папата присъстваха само десетина свещеници на необходимата дистанция за безопасност - не по-малко от 1 метър. Един по един те превеждаха думите на Светия отец на няколко езика.

Франциск посвети днешната си проповед на затворниците, на заразените с Covid-19 и болните и на болничния персонал, грижещ се за тях:

"Те страдат и ние трябва да им изразим нашата близост чрез молитва", каза папата. Темата му очевидно не бе избрана случайно, защото през последните дни италианските затвори станаха арена на протести на фона на забраната за посещения заради коронавируса, отбелязва АП.


Няма да има цветя на великденската меса в Рим заради Covid-19

На фона на забраната за всякакви събирания в Италия заради разпространението на Covid-19 площад "Свети Петър" в Рим няма да бъде украсен с нидерландски цветя по време на великденската меса, както повелява традицията, предаде Франс прес.

"Ситуацията, свързана с коронавируса в Италия, е доста сериозна. След консултации с всички заинтересовани страни реших да отменя украсата от цветя на площад "Свети Петър" на Великден тази година", заяви в Туитър Паул Декерс, майстор цветар, който е натоварен с проекта.

Площад "Свети Петър" традиционно бива украсен в неделята на Великден с десетки хиляди цветя - лалета, нарциси, рози или орхидеи, предоставени от Нидерландия. Това е традиция, която трябваше да бъде спазена за 35-а поредна година този Великден.

"За първи път няма да го направим, което е жалко…но обстоятелствата са форсмажорни", каза Декерс пред нидерландското обществено радио, като предположи, че тържествената меса за Възкресение Христово, предвидена за 12 април, може да бъде отменена.

Изглед към затворения площад „Свети Петър“ във Ватикана, 10 март 2020 г.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени