Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бразилски банди наводняват Европа с кокаин

Съвместна акция на перуанската и бразилската полиция срещу наркотрафика.
Снимка: Ройтерс

Годините на борба с наркотрафика в бразилското пристанище Сантос са дали на митническия инспектор Освалдо Диас отличен нюх за подозрителни товари. Пратка с багери втора ръка за Европа в края на миналата година му се сторила съмнителна, разказва Ройтерс.

Така че на 18 ноември Диас изпратил машините на скенер и открил в една от тях скрита партида 158 кг кокаин. Предназначени за белгийското пристанище Антверпен.

Използването на строителна техника е само поредният подход на бразилските наркобанди, каза Диас. За по-малко от десетилетие той е станал свидетел на възхода им от улични продавачи до големи международни играчи, използвайки Сантос и други пристанища.

„Европа е най-добрата дестинация“, казва Диас, който се е пенсионирал в края на миналата година от бразилската приходна агенция.

Бразилия се е превърнала в топ доставчик на кокаин за Европа, трансформирайки ролята на страната в трансатлантическата наркотърговия със скорост, която смаяла властите.

Отдавна смятана за страна потребител на кокаин и пазар за дрогата, произвеждана в Колумбия, Перу и Боливия, Бразилия се е превърнала в ключов трамплин за презокеанския трафик. Местни наркобанди са се внедрили в пристанищата и изпращат рекордни количества кокаин с кораби за Европа.

Белгийското пристанище Антверпен е основна входна точка за кокаин от Южна Америка.              Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес бразилските банди са неразделна част от снабдяването на европейския пазар, оценяван на 9 млрд. евро от анализ на Ройтерс въз основа на митнически данни за заловен пратки, секретни данни и изследвания на нелегалната наркотърговия, както и на интервюта с експерти, дипломати и служители на агенции.

„Относно кокаина Бразилия се е превърнала в мащабен износител. Това определено е нещо ново“, коментира Лоран Ланиел, старши анализатор в Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (EMCDDA) - базираната в Лисабон агенция за борба с дрогата на ЕС.

Всяка брънка от мащабната южноамериканска верига подчертава новия статут на Бразилия в трафика на кокаин за Европа.

Това може да бъде забелязано и в Белгия – една от най-големите входни точки за кокаина от Южна Америка, почти изцяло през Антверпен.

През 2019 г. властите са заловили рекордните 62 тона кокаин на второто по големина пристанище в Европа. Най-големият дял – 15,9 тона са дошли от Бразилия, докато само 4 г. по-рано заловеното количество, пристигнало от страната, е едва 293 кг. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!